Nr. 2021/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Person i rød t-skjorte avbildet på skogsvei
T-skjortene i ull og silke fra Northern Playground er behagelige og holdbare. Foto: Anders Vestergård
Bærekraftige valg

Rundtur i Oslo 

Arne Øgaard

Publisert: 30/09/2021

Ingen klesbutikker i Oslo har skilt med rettferdig lønn for produksjonsarbeiderne eller bærekraftig og miljøvennlig produksjon. Men disse finnes, selv i Oslos sentrum.

Hovedgaten Karl Johan er dominert av butikker som selger klær og spisesteder som selger alkohol. Det er to av de produktene som kan gi høy nok avkastning til å leie disse dyre lokalene. En likhet mellom de to virksomhetene er at de kan gi en form for rus. Når folk i Norge kjøper langt mere klær enn de behøver, kan det være fordi det å shoppe gir en kortvarig gledesrus. Men vi vet at en betydelig andel av de kjøpte plaggene aldri eller knapt blir brukt. En forskjell mellom de to virksomhetene er at alkohol er kostbart, men at klær kan koste svært lite. Det er en påminnelse om at de som produserer klærne ofte tjener minimalt, og at arbeidsmiljøet kan være svart dårlig. Men det finnes mennesker som er opptatt av både lønns- og arbeidsforhold i klesbransjen, og som tilbyr deg klær fra en mer rettferdig og miljøvennlig produksjon.

Klesgründerens lekegrind

I Folketeaterpassasjen mellom Storgata og Youngstorget står det kjempemessige vinneskulpturer. Her ligger også den lille butikken til Northern Playground. Firmaet ble startet av to som hadde behov for mer praktiske turklær og tok saken i egne hender. Det første produktet var Ziplongs®, en stillongs med glidelås på begge sider slik at du kan ta den av uten å ta av deg skisko og -bukse.

Siden har firmaet utviklet seg og etablert høy miljøprofil. De påpeker at all klesproduksjon er en miljøbelastning, uansett materiale og produksjonsmetode. Målet må derfor være å få ned klesforbruket. Dette vil de bidra med ved å blant annet lage holdbare og tidløse kvalitetsklær, som kan brukes til absolutt alt. I sommer har de kjørt en Facebook-kampanje for en t-skjorte i økologisk ull og silke, som de oppfordrer til å bruke på alt fra date til fjelltur.

Selskapet tilbyr også livstidsservice, slik at det skal være mulig å forlenge levetiden til plaggene og bruke dem til de er helt utslitte. Dette er mulig fordi de ikke tilbyr rabatter, ikke har noe mellomledd, ikke overproduserer, og fordi de bruker lite penger på salg og markedsføring.

Bedriften har pålagt seg selv en miljøskatt på kr 15,- per plagg som blir solgt i nettbutikken. Tidligere har pengene gått til et treplantingsprosjekt i regi av Utviklingsfondet, men fra nå av skal de gå til å redde klær gjennom reparasjon.

Mesteparten av produksjonen foregår hos fabrikken Utenos i Litauen, en bedrift med anerkjent miljøstandard. Nå blir også mer og mer av produksjonen flyttet lokalt til Tøyen og Grünerløkka i Oslo. De er ikke opptatt av at alle råvarer nødvendigvis må være norske, men påpeker at lokal produksjon kan gi mindre transportbelastning, større innovasjon og bedre kontakt og stabilitet.

Nothern Playground tar gjerne imot dine ideer til nye klesplagg, men setter ikke i gang produksjon før et tilstrekkelig antall kunder har vist interesse for plagget. Dette bidrar til at de ikke må anta hvor mye de vil selge av et produkt, og dermed ikke overproduserer. Deres hjemmeside www.northernplayground.no gir ikke bare informasjon om produkter og produksjon, men gir også humoristiske innblikk i hverdagen på arbeidsplassen.

Jeans med reparasjonsgaranti

Ikke så langt unna, men på den andre siden av Karl Johan, på hjørnet mellom Skippergata og Prinsensgate, besøker jeg butikken til Livid. Denne bedriften startet med produksjon av kvalitetsjeans i Trondheim. I dag produseres klærne i Portugal, med gode lønns og arbeidsforhold. Her lages også gensere og t-skjorter av økologisk bomull fra India. Jeg kjøpte en Livid-bukse, og den holdt lenge, men da den etter hvert ble slitt i skrittet, benyttet jeg tilbudet om en gratis reparasjon. Da reparerte de ikke bare skaden, men satte også forsterkningslapper på de mest slitte stedene. Livid har også en stor vintage-avdeling. I juli var den dominert av fargerike sommerklær, men hadde også en rekke andre tilbud. Dette er en brukt­avdeling med kvalitetsklær som har en viss stil. I Oslo har de butikk også på Grünerløkka, og de har butikker i Trondheim og Bergen. Les mer om Livid på deres nettsider..

På den andre siden av gaten ligger spisestedet Rent mel, som gjenåpner denne høsten. Rent mel er kjent for sin økologiske og premierte pizza.

Tilbake til Karl Johan går turen helt opp til Slottet, der tar jeg til høyre forbi Grotten, krysser gaten og går videre til neste gate hvor jeg kan ta til venstre opp Hegdehaugsveien. Nå befinner jeg meg ganske nær lokalene til Cultura Sparebank, men jeg stikker innom Mølleren Sylvia hvor jeg handler økologiske matvarer og miljøvennlige vaskemidler. Lenger opp i Hegdehaugsveien på hjørnet til Grønnegata kommer jeg til Nudie Jeans repair shop. Dette er en internasjonal virksomhet med butikker i mange land. Skjønt de kaller egentlig utsalgene sine for verksteder, for også her har de gratis reparasjoner. Solide klær i bærekraftige materialer er viktig, og på deres hjemmeside kan du lese om de ulike merkeordningene for økologisk bomull. De selger ikke bare bukser, men også denimjakker og en rekke andre typer klær.

Etter denne runden var det tid for en pause med mat og drikke. Jeg fortsatte opp til Joesfinesgate, tok til høyre mot Bislett hvor jeg nøt en økologisk lunsj på Godt brød.