Nr. 2021/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Fabrikkarbeidende kvinner i fabrikklokale
Arbeiderne ved Fair & Square’s fabrikk i Kina har gode lønns- og arbeidsvilkår.
Bærekraftige valg

Mange muligheter for etisk netthandel

Arne Øgaard / Fair & Square

Publisert: 30/09/2021

Ikke alle kan drive en fysisk butikk, og ikke alle kan oppsøke en, men det finnes mange ulike tilbud om etisk netthandel. Jeg har valgt ut to.

Norske arbeidsforhold i Kina

En mulighet til å skape endringer i klesbransjen er å starte en egen fabrikk i et lavinntektsland og sørge for at de ansatte får gode lønns- og arbeidsvilkår. Sigmund Hegstad i Fair & Square har startet en fabrikk i Fenghuang i Kina. Her produserer de klær for egen og andres merkevare, samt profilklær.

De garanterer 37,5 timers arbeidsuke, fri i helgene, betalt ferie, betalt mammapermisjon, sykepenger, pensjon, forsikringer og levelønn. I tillegg har de et lite trykkeri i Oslo. De fleste klærne lages i bambusviskose eller økologisk bomull.

For tiden har de 20 ansatte og produserer opp til 2 000 plagg i måneden. De arbeider kontinuerlig med å forbedre produktene, også med hensyn til miljø og klima. I dag syr de klærne de selger, men bruker leverandører for stoffene og annet tilbehør. Målsettingen er etter hvert å gjøre alt selv, fra produksjon av råvarer og fiber, veving og strikking av stoffet og farging, til sying av plaggene. De er allerede i gang med småskala farging av stoff. Det blir ikke tatt ut overskudd fra selskapet, så for hvert eneste plagg de selger kommer de nærmere etisk produksjon i alle ledd.

For at du skal være sikker på at de holder ord, jobber de under prinsippet om fullstendig åpenhet om produksjon og arbeidsforhold. Du kan derfor få alt av informasjon om produksjon, produkter osv. som du skulle ønske. Du kan bl.a. følge fabrikken på instagram: @fair.square.china og virksomheten på deres nettsider.

Største tilbud

Grønt skift er Norges største nettbutikk som kun selger etiske og bærekraftige klær. De produserer ikke klær selv, men forhandler klær fra en rekke utvalgte merker. Daglig leder Monica Langeland sier: «For oss er ikke et plagg bærekraftig selv om det er laget av økologisk bomull hvis ikke tekstilarbeideren har trygge arbeidsforhold og en lønn hun kan leve av. På samme måte er ikke plagget bærekraftig selv om tekstilarbeideren har greie arbeidsforhold hvis det er laget av polyester. Både materialer og produksjonen må være bærekraftig for at plagget kan regnes som det. Det er utfordrende å finne bærekraftige klær, og det foregår dessverre mye grønnvasking.

Vi ønsker å gjøre det enkelt og oversiktlig å velge bedre alternativer når folk trenger nye plagg. Vi anser oss som det fjerde beste alternativet hvis en trenger klær. 1 – bruke det du allerede har, 2 – lån eller kjøp brukt. 3 – redesign eller 4 – velg plagg som er både miljøvennlig og etisk produsert.»

På deres hjemmeside er det en oversikt over de ulike leverandørene og en orientering om de ulike sertifiseringene.