Nr. 2021/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Fra Mycelias biodesign studio – kunst produsert av mycelium.
Bærekraftige valg

Mycelium – alternativ til plast?

Stephanie Kristiansen / Mycela

Publisert: 30/09/2021

Mycelium-materialet er 100 % biologisk nedbrytbart og kan erstatte bruken av materialer med høyt miljøavtrykk.

Kort fortalt er mycelium soppens rotsystem, de hvite trådene som sprer seg gjennom bakken, på jakt etter vann og næringsstoffer. Ved å bruke mycelium til å binde sammen organisk avfall, som for eksempel treflis, naturlige tekstiler eller kornskall, blir det dannet et 100 % nedbrytbart biomateriale. Det kan erstatte ulike typer plastemballasje, og det kan også benyttes som plantebasert alternativ til kjøtt i matproduksjon – og kan i tillegg erstatte lær i klesproduksjon. Det er karbon-negativt, giftfritt og laget av organiske og fornybare ressurser. I tillegg til at det er robust, fleksibelt og holdbart. Rett og slett fremtidens byggeklosser.

Mycelium har allerede vekket stor oppmerksomhet i utlandet og er blitt fanget opp av flere varehus og kjeder. IKEA, Dell, Adidas, Stella McCartney og Lululemon er noen av selskapene som allerede har tatt i bruk denne teknologien i sine produkter.

Adidas har lansert en ny versjon av den ikoniske Stan Smith joggeskoen, den første skoen laget av mycelium-materiale. Det både ser og føles ut som lær – mykt og fleksibelt, men et mer bærekraftig alternativ. Stella McCartney har produsert håndvesker og klær, og i sommer lanserte Lululemon sin første yogamatte produsert ved hjelp av mycelium-teknologien. IKEA baner også vei for den bærekraftige bruken av mycelium. De har uttalt at polystyrenemballasje, plastmaterialet som tidligere er blitt brukt, skal erstattes av mycelium for alle produktene deres.

Polystyren er et plastmateriale som benyttes til å lage isopor og emballasje. Det er en av plasttypene som produseres i størst omfang fordi det er så billig å produsere. I motsetning til plastemballasje, som brytes ned svært sakte, eller ikke i det hele tatt, i naturen, vil mycelium-materialet brytes ned til nyttige og næringsrike stoffer, som jorden kan benytte seg av. Det kan faktisk komposteres i hagen hjemme og tar bare noen få uker før det er fullstendig brutt ned. Derfor er det et av de viktigste alternativene til plast, som er et av vår tids største miljøproblemer.

Mycela jakter på sopprikets hemmeligheter

Renée har gjennom flere år forsket på hvordan sopp kan brukes til å redde verden.

En av Culturas kunder er Mycela; et Oslo-basert biodesignstudio, som lager fremtidens mycelium-materialer, som verken går på bekostning av mennesker eller natur. Mycela introduserer i Norge en ny, sirkulær måte å produsere materialer på, som baserer seg på å utnytte en naturlig og fornybar ressurs, med utgangspunkt i en biologisk prosess.

Ved å forene natur, vitenskap og design har de en ambisjon om å skape et konkurransedyktig, kostnadseffektivt og 100 % bærekraftig alternativ til dagens materialer med høyt miljøavtrykk. Dermed kan de utfordre dagens tradisjonelle materialer innenfor interiør, emballasje og arkitektur og bidra til at hjulene i det grønne skiftet ruller raskere.

Gründerne i Mycela har ulik bakgrunn, og sammen danner de et innovativt og unikt team. Teamet består av Renée Isabel Jung, som er molekylærbiolog med spesialisering på sopp, Maria Helena Aaslund, som har bakgrunn innenfor business og designledelse og Sondre Eng, som er utdannet biolog, med erfaring fra innkjøp og logistikk.

Idéen til konseptet dukket opp mens Renée studerte biologi ved Universitetet i Essex, da hun var på en forelesning i forurensningsbiologi. Det ble vist et bilde av en østerssopp som renset oljeforurensning ved å bruke olje som næring. Den brukte olje som mat! Dette var helt nytt for Renée, som i alle år har søkt etter den store nøkkelen for å løse verdens miljøproblemer. Hun brukte de neste årene på å utforske alle måtene sopp kan brukes for å redde verden. Det viste seg at sopp kan brukes til å spise plast, rense forurenset vann, lage nye medisiner og ikke minst: skape nye materialer! Sopp har et enormt potensial for å hjelpe oss og naturen. Området er fortsatt nytt og lite utforsket, derfor ligger det fortsatt mange spennende muligheter i soppriket som venter på å bli oppdaget. Dette har Renée vært klar over helt siden den dagen hun hadde forelesning om forurensningsbiologi. Rett før lock-down i fjor bestemte hun seg for endelig å realisere planene som hun hadde brygget på i noen år. På en vennemiddag møtte hun Maria, som var permittert i jobben sin og også ønsket å starte noe eget – et selskap som kunne gi noe tilbake både til samfunnet og naturen. Sondre kom på banen etter å ha hørt et foredrag av Mycela og blitt svært begeistret over hele konseptet.

Finner de Supersoppen?

Sopp sanket i nærområder blir klonet og laget mycelium av.

Mycela er fortsatt i utviklingsfasen med håp om å bli eksperter på materialet og selve produksjonen. De er også i prosess med å teste ut nye typer sopp, som de sanker i lokalområdet, på nye avfallstyper for å sjekke om:

  1. De kan finne en enda raskere og sterkere sopp – de er på jakt etter Supersoppen!
  2. Om det er flere avfallstyper som kan oppsirkuleres gjennom å bruke mycelium.

De har mange interesserte kunder som er med i utviklingsfasen. Dette inkluderer et stort internasjonalt interiørfirma, et arkitektfirma og et designfirma, da de ønsker å fokusere på interiør og arkitekturmarkedet i oppstartsfasen. Materialet egner seg også godt som sekundær emballasje – noe som de også vurderer å kunne tilby på sikt, men som krever større produksjonsvolum og et mye større lokale. For tiden er de i prosess med å pusse opp og tilpasse et nytt produksjonslokale på Tøyen, like ved Botanisk hage. Det nye lokalet vil bli brukt til å ha showroom, workshops og produksjon, i tillegg til å ha et lite laboratorieområde.

Produksjonsprosessen er en naturlig prosess, som både krever minimalt med ressurser og er kostnadseffektiv. De sanker lokale sopper i nærområdet, som de tar tilbake på laboratoriet for å klone og lage rent mycelium av. Det vil si at en liten bit sopp kan gi millioner av «avkom», som de kan bruke videre i prosessen. Mycelium blir blandet med sterilisert avfall, for eksempel treflis eller kornskall, i en ønsket form.

Myceliumet vil da gro ut for å fylle formen og binde sammen avfallet, slik at det blir et fast materiale. Når vekstprosessen er over, tørkes materialet på svak varme for å avslutte prosessen. Materialet er nå dødt og klart for å brukes. Hele prosessen tar 2-3 uker.

Mycelas visjon og ønske er å kunne bidra med en naturlig, effektiv og langsiktig løsning på mange av de menneskeskapte miljøproblemene, som klimakrisen, tap av biodiversitet, plast i havet og forurensning. De ønsker å vise at det er 100 % mulig å tjene penger på en fullstendig grønn og sirkulær forretningsmodell. Det er også muligheter for vekst, en økonomisk vekst der naturen ikke taper eller lider. Mycelium-materialet er en måte å oppnå alt dette på.

Mycela er kunde i Cultura Bank