Nr. 2023/1
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Kvinne ved skrivebord skriver
Maria Nåden Eike er ansatt ved StUF

Utdanner fremtidens grønne ledere

OLE KRISTIAN OUFF

Publisert: 23/05/2023

Stavanger Urban Folkehøgskole har satt seg et mål om å være Stavangers bærekraftsenter.

Stavanger Urban Folkehøgskole (StUF), som ble grunnlagt i 2022, tilbyr et bredt spekter av helårskurs, som dyrking, urbant landbruk, minihus og redesign.

«Jeg har vært opptatt av miljø og klima så lenge jeg kan huske», sier rektor Geir Bakken. Geir har tidligere jobbet som lærer og har tenkt lenge på hvordan han kunne bidra til det grønne skiftet. Sakte, men sikkert har idéen om StUF utkrystallisert seg.

«Jeg synes folkehøgskoler er verdens mest spennende skoleslag, så det ble en sånn skole som skal jobbe med det grønne skiftet. Det er byene som produserer problemer for klima og miljø, og det er i byene skiftet må skje.

Den gamle idéen om en skole er at du skal avgrense den til et geografisk område der skolen er, og lære om det som foregår utenfor skolen, mens vi opererer med det vi kaller for parallelle klasserom. For hver aktivitet her ønsker vi å skape en forbindelse til noen der ute.»

Mann i gult kontorlokale

Rektor, Geir Bakken

For eksempel har linjen for urbant landbruk et samarbeid med en restaurant i byen, hvor elevene skal dyrke planter og urter på taket deres, som vil bli brukt i restauranten.

«Bekymring og engasjement i klimakampen kan bli gjort om til kompetanse som næringslivet etterspør, slik at elever blir mer ettertraktet på arbeidsmarkedet etter videre studier. Vi skal være et bærekraftsenter som betyr noe for byen, og som utfordrer både næringslivet og kommunen.»

MAN LÆRER SÅ LENGE MAN HAR ELEVER

På StUF er det samtalen som skal stå i fokus. «Vi vil ikke at lærerne skal være foredragsholdere, men samtaleholdere. Det er et gammelt ordtak som sier ’man lærer så lenge man har elever’.»

En av de ansatte er Maria Nåden Eike. Hun er miljøarbeider, men underviser også i fellesfag:

«Elever får ofte oppgaver av meg som de kan løse på sin egen unike måte. En slik oppgave var å finne en positiv bærekrafthistorie i media og fremføre den. De kunne synge eller spille det ut, så lenge de viste det frem. Da var det noen som dubbet filmen Polarekspressen og la inn egne stemmer for å få frem budskapet sitt. Det var ganske kult.»

Marias naturengasjement startet i ungdommen. Hun har vært innom Natur og ungdom, WWF og Greenpeace. Nå engasjerer hun seg blant annet i Rogaland Permakulturforening, BirdLife og Naturvernforbundet.

Hun ble kjent med StUF mens hun var leder i Spire Stavanger og deltok først på dugnad før hun ble tilbudt jobb: «Butikken jeg jobbet i skulle snart stenges, så jeg var nødt til å finne noe nytt. Tilbudet fra Geir kom på det perfekte tidspunktet og ga meg et ekstra push, fordi jeg opplevde at Geir genuint ville ha meg med på laget. Jeg følte meg veldig privilegert.»

Maria har hatt utfordringer som gjorde at hun tvilte på sin evne til å utføre ordinært arbeid i en skole, men StUF er en omstillingskole, og da passet det å ha noen fra klima og miljøbevegelsen:

«Jeg liker å tenke som Pippi: ’det har jeg aldri prøvd før, så det klarer jeg helt sikkert!’ Så da prøvde jeg noe nytt heller enn å fortsette å gå i samme trygge rammer og stange hodet i veggen. Det er et eller annet med den nysgjerrigheten. Jeg har alltid hatt behov for å pushe grenser, og denne sjansen kunne jeg ikke la gå fra meg.»

På spørsmål om hvordan det føles at miljøkampen hennes har hatt slike ringvirkninger svarer hun: «Det som er fint med personlig makt, er at alle kan gjøre noe. Alt har ringvirkninger, men du innser det kanskje ikke før du har gjort det, hvor stor makt det er i enkeltindivider.»

EN SKOLE FOR ALLE

Maria presiserer at det ikke bare er en skole for klimaaktivister, men en skole for alle. Det er ikke noen fasit på hvordan du skal være for å komme inn på skolen.

En av dem som havnet der gjennom tilfeldighet, er stipendiat Tyra Victoria Myhre. Hun skulle bli stipendiat et annet sted, men det var tøff konkurranse. Så fikk hun høre at det skulle bli en ny folkehøgskole i Stavanger:

Portrett av person med langt lyst hår

Tyra VIctoria Myhre

«Jeg synes konseptet er fint. Vi spiser veldig sunt og ofte mat vi har dyrket selv. Det er mye fokus på bærekraft, som jeg liker.»

Tyra har alltid vært opptatt av bærekraft, men blitt enda mer bevisst på det etter at hun startet på skolen: «Jeg har blitt mer bevisst på at jeg burde kjøpe brukt. Før gjorde jeg ikke så mye av det.»

Første året har skolen tatt inn et begrenset antall elever, men Tyra ser fordeler i det også: «Selv om det er mange forskjellig typer mennesker så er vi en veldig sammensveiset gjeng fordi vi er så få. Jeg føler at alle kan henge med alle.»

MAN LEVER I DRØMMEN SIN

Geir synes at veien hit har vært tøff, men verdt det.

«Det er et uttrykk som sier ’å leve ut drømmen sin’, og jeg gjør virkelig det. Mange ganger når jeg kjører inn på skolen slår det meg at, herregud, dette er helt sprøtt! Nå er denne skolen her!»

Maria deler synet til Geir. Hun sier: «Dette er jo en solskinnshistorie. Skolen dukket opp da jeg trengte den, og jeg lot nysgjerrigheten vinne. Du må aldri miste nysgjerrigheten. Du har mer makt enn det du tror. Du må bare prøve, så ser du hva jeg mener. Og StUF er en skole hvor du kan våge å prøve.»