Nr. 2021/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Klesskap med grønne klær
I klesskapene våre finner vi mange miljøsyndere.
Bærekraftige valg

Hvor bærekraftig er klesskapet ditt?

Stephanie Kristiansen / Adobe Stock

Publisert: 30/09/2021

Hver morgen tar du et valg om hva du skal ha på deg. Du tenker kanskje over fargen på klærne, hvordan plaggene passer sammen, eller hvordan de sitter på kroppen. Men tenker du over hvordan klærne er produsert eller hva de er laget av?

Klesindustrien skaper en stor del av den globale miljøbelastningen, og den står for større utslipp enn internasjonal flytrafikk og sjøfart til sammen. Tekstilbransjen står for omtrent 10 % av de globale menneskeskapte CO2-utslippene, og det er menneskets enorme appetitt som forbruker som er den ultimate drivkraften. I tillegg til at CO2-utslippene er så store, så kreves det enorme mengder vann for å produsere klær. Visste du at det kreves ca. 7 500 liter vann for å produsere et par jeans? Det tilsvarer like mye som man i gjennomsnitt drikker på 7 år. Hvor mange par jeans har du i skapet?

Et av FNs bærekraftsmål er at vi skal ha bærekraftig forbruk og en bærekraftig produksjon. Bærekraftig produksjon innebærer å minske ressursbruk, miljøødeleggelse og klimagassutslipp involvert i prosessen med å lage en vare. Målet er økonomisk vekst, å begrense klimaendringer og å øke livskvaliteten til planetens mennesker og dyr.

Som forbruker kan man ta ansvar og ta valg som begrenser. I dag er forbruket vårt langt over det som er miljømessig bærekraftig. Jo mer klær vi kjøper, desto mer øker produksjonen – og belastningen på miljøet. Bærekraft og miljø er viktigere enn aldri før, og etterspørselen etter «grønn» mote har aldri vært større! En bærekraftig garderobe er på mange måter med på å redusere miljøavtrykkene vi etterlater oss, men det kan være vanskelig å vite hvordan man skal gå frem for å oppnå både en stilfull og miljøvennlig garderobe. Her er noen tips til hvordan du kan gjøre garderoben din grønnere.

Kvalitet, ikke kvantitet!

Vær bevisst når du handler, kjøp færre plagg til bedre kvalitet. Les merkelappen og se etter sertifiseringer og miljømerker og hvilke materialer som er brukt. Men vel så viktig er å stille deg selv spørsmålet “Vil dette nye plagget bli brukt mer enn 30 ganger?” Du vil bli overrasket over hvor mange ganger du svarer nei. Legg heller vekt på allsidige plagg som kan styles på ulike måter enn en ting som kanskje går av moten raskt. Bruk litt mer penger på noe som kan brukes over lenger tid, noe som er slitesterkt og tidløst. Styr unna spontanshopping og impulskjøp, og ikke la deg lure av «3 for 2»-kampanjer i fast fashion-kjeder.

Leie eller låne

Har du noen gang stått foran garderoben din før en typisk anledning til å pynte seg – sommerfest, bryllup, julebord eller nyttårsaften – klødd deg i hodet og tenkt “hva skal jeg ha på meg?”, og så endt opp med å kjøpe et antrekk som kun har blitt brukt én gang, og deretter bare blitt hengende i skapet?

To norske gründere ønsket å finne en løsning på dette og startet Fjong. De tilbyr utleie av klær, vesker og tilbehør, og man kan se utvalget i det heldigitale klesskapet på fjong.no. Da kan man gjøre både lommeboken og miljøet en tjeneste og leie festantrekket fremfor å kjøpe nytt. Man kan også abonnere på klær, og dermed fornye klesskapet hver måned uten å kjøpe noe nytt. Det er ikke bare til festlige anledninger man kan leie antrekk, men både flotte jobbantrekk eller f.eks. alt til gravidgarderoben er tilgjengelig via tjenesten. De fleste plaggene hos Fjong er fra overskuddslager hos merker, klesbutikker eller privatpersoner. Det er derfor plagg som ellers ikke ville blitt brukt.

Men du må ikke benytte deg av digitale klesskap, selv om du kanskje er lei noen av dine egne plagg. Mest sannsynlig er det noen venninner som føler akkurat det samme om egne plagg. Man kan arrangere hyggelige klesbyttekvelder og åpne klesskapene for hverandre, bytte og låne av hverandre. Finn frem ost, kjeks og økologisk vin – så er kvelden i boks!

Velg norske bærekraftige motemerker

Heldigvis har bærekraft vært på agendaen i motebransjen en stund. Det finnes en rekke norske bærekraftige motemerker, blant annet ESP, Pierre Robert og Envelope 1976.

Klesdesigner Elisabeth Stray Pedersen grunnla merket ESP da hun overtok en 60 år gammel fabrikk like utenfor Oslo i 2015. I dag lager merket versatile ullklær av høy kvalitet.

(Red.anm.: ESP er nærmere omtalt i artikkelen på s. 16-17)

Pierre Robert er blant Norges ledende undertøysmerker, og har fokus på miljø med en rekke engasjement og samarbeid innen bærekraft. Over 90 % av ullplaggene deres er Svanemerket, og all ullen er uten mulesing*. Størsteparten av produksjonen er i verdens første ‘Greenpeace’s Detox Commitment’-fabrikk for tekstilproduksjon, som følger Greenpeaces praksis for nulltoleranse av skadelige kjemikalier og er rettferdig og transparent om arbeidsforhold og miljø. På hjemmesiden deres kan man også se CO2- og vannforbruk per plagg i deres nye loungewear-kolleksjon.

Visste du at det kreves ca. 7 500 liter vann for å produsere et par jeans? Det tilsvarer like mye som man i gjennomsnitt drikker på 7 år. Hvor mange par jeans har du i skapet?

Envelope 1976 er skapt av moteprofil Celine Aagaard. Hun ville skape high-end mote på bærekraftig vis, fordi hun ønsket å utfordre motebransjen. De bruker nedbrytbare, fornybare og langvarige materialer som naturlige fibre, f.eks cupro og lin. De benytter seg også av vegan dyeing, en fargingsprosess som bruker mindre kjemikalier og bruker naturlige pigmenter. De har også sesongløse kolleksjoner og tidløs design og fokuserer ikke på trender. “Man kan ha verdier og likevel være opptatt av mote”, sier Celine.

Reparer og sy dine egne klær, og dra på skattejakt

Reparer glidelåsen som blir ødelagt eller en knapp som løsner, man kommer langt med nål og tråd. Du kan også ta det et steg videre og sy dine egne klær, som blir minst like fine som de du finner i klesbutikkene! Nettet bugner av DIY-oppskrifter, blant annet sommerens populære vaffelkjole med puffermer. Med nål og tråd i den ene hånden, saksen i den andre, og kanskje til og med en symaskin på bordet, kan klesskapet ditt, Finn.no eller loppemarkeder bli rene skattekamre. Alle nye klær har et betydelig karbonavtrykk knyttet til produksjonen, men mengden energi som trengs for å produsere vintageklær du finner på bruktbutikk eller loppemarked, er null!

*) Mulesing er kirurgisk fjerning av hudstykker rundt sauens haleparti for at huden skal bli rynkefri. Dette for at ikke urin og avføring skal lage rå lommer i valkene som fluene legger egg i.