Nr. 2021/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Kvinner strikker i et rom med garn og tekstiler
Alle som jobber i Strikkesalongen er kyndige strikkere. De hjelper deg gjerne med å forstå en oppskrift, eller til å komme videre med et prosjekt som har ligget en stund. F. v. Anya Seeberg Liaaen, Cecilia Espe Hauglie-Hanssen, Ellinor Seeberg Liaaen, Selma Krafft Schelbred og Mette Bardellotto. Ingerlise Wingaard og Mille Lie Lome var ikke til stede da bildet ble tatt.
Frihet og ansvar

Strikkesalongen på Høvik

Strikkesalongen.no

Publisert: 01/12/2021

- Dette skal ikke være en garnbutikk. Det skal være en opplevelse! I strikkesalongen på Høvik finner du små skatter til det du har laget selv, eller til å løfte noe du har i skapet.

Anya Seeberg Liaaen har jobbet som inspirator, redaktør og journalist, og startet eget AS i 1997, 30 år gammel. Den gangen gikk det i reklameaviser for handelsstanden i Bygdøy allé, Paléet på Karl Johan, og hun var en av tre som startet magasinet DESIGN interiør – om skandinavisk form og arkitektur. I ti år har Anya og en designerkollega også fungert som reklamebyrå for Fri bokhandel. Hun bygget opp digital erfaring som nettjournalist og som webredaktør for trevirkeprodusenten Kebony, før hun ble hentet til Tellus Works tv i 2006. Her ble matmagasinet NORD til, som hun senere kjøpte og videreutviklet. To ganger fikk hun prisen «Årets nordiske matformidler».

I 2019 gikk veien videre til stilling som senior kommunikasjonsrådgiver for en grønn energiprodusent, men hun mistet jobben under koronaen i november 2020.

Ut på jobbjakt

– Det falt meg ikke inn at jeg ikke kom til å få ny jobb på et blunk med mitt store nettverk, mange års erfaring og kanskje særlig for spesialiseringen innen det nordiske kjøkken. Jeg har frekventert radio og tv som «matspesialist» og hatt mange oppdrag som matdommer i inn- og utland, som da Norge vant «World Cheese Awards» i 2018. Jeg søkte på alt som var relevant og var sikker på at det bare var et tidsspørsmål før jeg landet drømmejobben igjen. Men det var lockdown, jeg var 53 år gammel og innså etter hvert at de som fikk stillingene jeg søkte, var både 15 og 20 år yngre enn meg. I et par tilfeller spurte jeg direkte om alderen min var grunnen til at jeg ikke kom helt til topps. Folk er forsiktige med å innrømme «aldersrasisme», men jeg fikk bekreftende nikk og beklagelser.

Gründer igjen?

Da jeg heller ikke fikk jobb verken som koronatester eller smittesporer, faktisk ikke engang svar på søknadene, innså jeg at jeg måtte tenke meg godt om – og kanskje skape noe selv – før jeg mistet motet og selvtilliten.

En god venninne foreslo å starte nettbutikk med garn. Strikking og hekling hadde blomstret voldsomt i koronatiden, og markedet virket umettelig. Anya har strikket «hele livet» og er alvorlig bitt av skapertrang.

– Jeg tente på ideen, det vil si, jeg tente på å kunne «bade» i egenvalgte garnkvaliteter og bygge opp et sted ingen hadde opplevd maken til. Et sted med «unorsk» service og atmosfære. En garnoase, som samtidig skulle være en opplevelse.

Gründeren er inspirert av de årene hun bodde i København under studietiden, hvor hun fant garnbutikker med en helt egen stil, kyndig service og sittegrupper der erfarne eldre hygget seg med termos, matpakke og strikkehjelp til kundene.

To mennesker står sammen i lokale med hyller med garn.

Strikkesalongen har garn vi ikke finner andre steder!“
Jungeltelegrafen (Instagram og Facebook) sørger for å spre ryktet om den nye «godtebutikken». Designer Kine Nordahl Kleiven (@kine_sine) og sykepleierstudent Niclas Bratholm Sjølie (@bratsjoknit) har allerede vært her mange ganger.

– Det gir jo mening at ikke alle som kommer inn i en garnbutikk er strikkespesialister allerede. Folk trenger hjelp og råd og å kunne sitte ned med en med mer erfaring. Et slikt sted ville jeg lage. Et sted med plass til både nybegynnere og mer kresne entusiaster.

Strikkesalong med sofakrok

Med god hjelp fra Cultura Bank er Strikkesalongen åpen på femte uken, og foreløpig er responsen overveldende. Kunder kommer fra fjern og nær og forteller at de finner en helt ny opplevelse. Og de handler. Mye.

– Jeg jobbet lenge med forretningsplanen. Det er viktig for meg at forarbeidet var grundig og særdeles gjennomtenkt. Jeg laget blant annet en digital spørreundersøkelse og fikk svar fra 84 strikkere, stort sett fra nærområdet til Høvik, hvor jeg også bor selv. Her kunne jeg stille spørsmål, gi muligheter for flere svar, og respondentene kunne gi tips om hva som kunne få dem til å bli kunder i «Salongen». Dette var en uvurderlig hjelp, og jeg begynte å bygge opp butikken min.

Strikkesalongen ligger på et hjørne, med vinduer fra gulv til tak. Funkisbygget fra 1936 danner en fin ramme for den litt gammeldags utseende forretningen. Den 90 år gamle glassdisken er fra Kvinnherad, det er tapet i rosa med blomster og papegøyer, bokhyller fra bokhandler Magnussen på Ullevålsveien, arvegods, skatter fra Finn.no og en del nybygget. En 140 år gammel biedermeiersofa danner salonghjørnet, i godt selskap med en norsk designsofa fra 1950.

Knappeskatter

Hun opplever at alt det gamle ser ut til å gi kundene glede, blant annet de mange hundre vintageknappene som ligger fargesortert i gamle settekasser.
– Det er min overbevisning at små grep kan gi grønne resultater. Gammelt kan få nytt liv, og det er ingen grunn til å produsere nye plastknapper. I Strikkesalongen finner du små skatter til det du har laget selv, eller til å løfte noe du har i skapet.

Strikking er den nye yogaen

«Alle» strikker i 2021! Under lockdown begynte nye strikkere å følge danske «PetiteKnit» og «My favourite things knitwear». Førstnevnte med 550 000 følgere! Designplagg du kan strikke selv ble en skikkelig koronadille, og den ser på ingen måte ut til å avta.

Nærbilde av gult garn

Gult er definitivt kult, og den blir ikke mindre viktig i 2022!

– Vi har allerede fått faste kunder, både menn og kvinner. Mange er unge og viser en voldsom kreativitet og strikkeglede. De følger designere på Instagram og Pinterest, og praten går om «Sweater no. 15», «Holiday slipover» og «Balaclava no. 1». Det er en bevegelse, men av det sunnere slaget. Jeg leste nettopp en uttalelse fra psykologen Hedvig Montgomery, som sier:
«Noko av det som roar hjernen, er ting du gjer med begge hendene. Då får du input i begge hjernehalvdelar samtidig, og det roar deg ned med det same.»

– Det er bevist: Strikking er sunt! Det gir både en slags meditativ ro, stor skaperglede, og du kan ikke fikle med skjerm samtidig. Jeg tror dette er mye av grunnen til at særlig de unge har tatt til pinnene. De har fått overdose av stress og skjermtid, og trenger ro – samtidig som de lager noe fint.

Anya Seeberg Liaaen er ydmyk overfor den store oppgaven hun har gitt seg selv, men føler seg sikker på at trenden er kommet for å bli, også blant de unge.

– Topp garnkvaliteter, skikkelig god service og stor delaktighet i sosiale medier. Bygge, bygge, bygge. Det blir ikke butikk hvis jeg ikke tør satse skikkelig!

Du finner strikkesalongen.no på instagram og facebook, og snart også med nettside og webshop.

Strikkesalongen på Høvik. O. H. Bangs vei 23, 1363 Høvik.

Strikkesalongen er kunde i Cultura Bank