Nr. 2021/1
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

To mennesker snakker sammen i verksted
Olav Sigurd Lid (til venstre) hos Nordby sykkelforhandler i Kristiansand kan reparere sykler. Marte Rostvåg Ulltveit-Moe fra Miljøpartiet De Grønne kan finne reparatører og skryte av dem.
Nok er nok – om forbruk og livskvalitet

Slik finner du reparatørene

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe / Marie Svendsen Øverland

Publisert: 31/03/2021

Det er bedre med to reparatører enn ingen reparatører. Det rike oljelandet Norge har flere reparatører enn du kanskje tror. 

Reparatør-bransjen i Norge består i hovedsak av små bedrifter, mange med bare en eneste ansatt. Disse bedriftene har som oftest lite eller ikke noe markedsføringsbudsjett. Mange av dem jobber i bakgårder, kjellere eller andre litt bortgjemte steder. Let, og dere skal finne:

Ta vare på det du har

Et bra sted å begynne når noe er ødelagt, er Naturvernforbundets nettside www.tavarepadetduhar.no Her ligger både tips til hvordan man kan gjøre enkle reparasjoner selv og en søkefunksjon for å finne reparatører i hele landet. Men det er mange flere reparatører enn de Naturvernforbundet oppgir. I Moss kommune, som har 30 000 innbyggere, har Framtiden i Våre hender funnet 20 reparatører (søk etter Reparasjonsguiden på www.fivh.no ). Miljøpartiet De Grønne i Kristiansand har funnet 67 reparatørbedrifter i kommunen, oversikt per november 2020 ligger på denne nettsiden.

Gamle og nye

Hvis du vil lete etter flere reparatører der du bor, så begynn med å søke på gulesider.no. Mange av de tradisjonsrike reparatørbedriftene er oppført der. Nyere reparatørbedrifter som fikser mobiler, datamaskiner og annen elektronikk er som regel flinke til å være synlige på nettet, så de kan man ganske enkelt søke opp. Når det gjelder reparasjoner av hvitevarer (kjøleskap, vaskemaskiner etc.), finner du bedriftene fra hele landet her – og her.

By og land

Reparatører jobber også i mindre kommuner. I Søgne, som hadde 11 000 innbyggere før de ble slått sammen med Kristiansand, fant MDG både sykkelverksted, systue, knivsliper, seilmaker, to møbelreparatører og et merkeverksted for gressklippere. Mange av reparatørene bruker stort sett bare jungeltelegrafen til markedsføring. Da vi lette etter reparatører i Søgne, fikk vi mange nyttige tips fra de ansatte i helsekostbutikken på Tangvall.

Varehandelen fikser også

Ikke alle reparatørene er selvstendige verksteder. Mange sportsbutikker har for eksempel eget sykkelverksted, som tar imot alle kunder uansett hvor sykkelen er kjøpt. Varehandelen vil trolig satse mer på reparasjoner framover. Jernia-kjeden jobber for at 40 % av omsetningen innen fem år skal komme fra reparasjoner, tjenester/utleie og reservedeler. Jernia i Kristiansand sentrum har begynt å tilby reparasjoner, de fikser blant annet griller og sliper kniver. Spør i din faghandel om hva de kan reparere eller hvilke reparatører de samarbeider med.

Hemmelige tjenester

Et siste tips er å lete etter hemmelige reparatører. Ditt lokale sveiseverksted annonserer neppe med at de kan fikse bein på en kontorstol, men de kan hjelpe deg likevel. En snekker eller treskjærer kan kanskje lage et nytt håndtak. Hvitevare-reparatøren kan også fikse ei lampe. Bunad-eksperten der du bor kan kanskje hjelpe deg med å reparere ei jakke? Spør pent, og ikke klag på prisen.

Det er mer miljøvennlig å fikse på tingene sine enn å kjøpe nytt. Noen ganger er det også penger å spare på å bruke reparatørene. I tillegg bidrar du til å sikre grønne kompetanse-arbeidsplasser i ditt nærmiljø, ofte i små bedrifter som er eid av arbeiderne selv. Lykke med reparatør-jakta!