Nr. 2021/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Frihet og ansvar

Et samlingspunkt for kreative

Pengevirke / Fellesverkstedet

Publisert: 30/11/2021

Den ideelle organisasjonen Fellesverkstedet startet som et grasrotinitiativ. I dag er de en banebrytende organisasjon for kreativ produksjon – i en gammel fabrikkbygning midt i Oslo.

Vi ble første kjent med Fellesverkstedet for 10 år siden. De var en liten gjeng kunstnere og designere med en stor drøm. De ønsket å skape et samlingspunkt, nærmere bestemt et verksted, hvor hvem som helst skulle kunne lage hva som helst. De var motivert av mangelen på arenaer og lokaler i Oslo hvor terskelen for å produsere var lav. Slik våknet drømmen om et kompetansesenter, som kunne gi kreative mennesker et felles møtested for å skape sammen.

Utstyrsdeling

Etterhvert ble planen klar: dette konseptet, en infrastrukturløsning for de kreative, skulle bygges stein for stein for å skape en varig grunnmur og et samfunnsløft, som skulle skape endringer. Disse endringene skulle ikke bare gjelde for dagens kreative befolkning, men også for de neste generasjoner. Formålet var med andre ord å gi kunstnere og designere muligheten til å dele på verkstedsfasiliteter som er alt for dyre til å eie på egenhånd.

Det er ikke alle grasrotinitiativer som lykkes, men Fellesverkstedet har fått det til. I dag driver de sin veletablerte organisasjon i en selveid fabrikkbygning midt på Grünerløkka I Oslo. Lokalene er spesialtilpassede for verkstedets behov: det gamle støperiet til TrioVing er nemlig bygget om og pusset opp og huser nå 1000m2 verkstedsfasiliteter med en ivrig stab, som brenner for å hjelpe brukerne med å realisere sine drømmer.

Elever jobber rundt felles arbeidsbenk

Studenter fra KHIO jobber med Pang Start 2021.

Høyt under taket

Fellesverkstedet er åpent for alle mulige slags prosjekter. Enten du ønsker å gjøre noe så enkelt som å kutte en planke i to, eller om du ønsker å produsere en storskala kunstinstallasjon, tilbyr Fellesverkstedet utstyr, kompetanse og fasiliteter til å arbeide med det meste. I tillegg har fabrikkbygningen en stor produksjonshall, som gjør det mulig for brukerne å jobbe med store skulpturer og andre ting som det rett og slett ofte ikke er fysisk plass til å få gjort ellers i Oslo.
Fellesverkstedet har per dags dato fire verkstedsavdelinger. De har et treverksted, et trykkeri, en digital avdeling med 3D-printere, laserkutter og CNC-freser. I tillegg jobber de målrettet med å utvikle en egen avdeling for bearbeiding av metall.

Enkel driftsmodell

Driftsmodellen er enkel. Fasilitetene leies etter behov – her behøver man verken abonnement eller medlemskap, i stedet gjelder «førstemann til mølla»-prinsippet og «pay-as-you-go». En slik betalingsmodell sikrer en større frihet for brukerne, og muligheter for alle. Da vi snakket med daglig leder Graham Hayward, forklarte han det slik: «Å kunne produsere noe, å kunne realisere en idé, skal ikke begrenses av størrelsen av ens lommebok. Vi vil at alle idéer skal frem».

Fellesverkstedet er åpent for alle mulige slags prosjekter. Enten du ønsker å gjøre noe så enkelt som å kutte en planke i to, eller om du ønsker å produsere en storskala kunstinstallasjon, tilbyr Fellesverkstedet utstyr, kompetanse og fasiliteter til å arbeide med det meste.

Driftskostnadene deles i dag mellom Oslo kommune, Kulturrådet og Fellesverkstedet selv. Det langsiktige målet er å opparbeide seg større finansiell selvstendighet, som gradvis vil gjøre at Fellesverkstedet står mer på egne ben.

Verksmester, Jack Hughes, hjelper brukere med CNC-fresing.

Det er ikke bare Fellesverkstedet som i dag har fått noe igjen for initiativtakernes tiårige intense arbeid. Det som produseres på verkstedet flyttes ut av lokalene og blir på mange måter allemannseie, enten det er møbler, kunstinstallasjoner, protoyper – eller ren kunnskap.
I høst markerer organisasjonen sitt tiårsjubileum. Etter markeringen bretter de opp ermene for de neste tiårene som kommer – og planene for videreutvikling er mange.

I fabrikken på Grünerløkka jobber de for å øke kapasiteten og tilgangsmulighetene gjennom en ordning de kaller «Superbruker», en omfattende digitalisering av tilgang, kostnadskontroll og sertifisering som vil tillate uavhengig bruk. Prosjektering er også i gang for nye og omfattende fasiliteter for bearbeiding av metall. De ser dessuten på nye eiendomsmuligheter for å huse storskala produksjoner, og det undersøkes muligheter i andre byer. Kan systemene, infrastrukturen og driftsmodellen overføres? Vi her i Pengevirke gleder oss til å følge med!

Send gjerne en mail til Fellesverkstedet.
Se også Fellesverkstedets nettsider.
Instagram: @Fellesverkstedet
Les om Fellesverkstedet på Facebook