Nr. 2020/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Kvinne nyter vin i restaurant
På Esperanto kan man blant annet smake naturvin.

Esperanto, en vegansk pop-up restaurant

Thomas Emil Lie-Karlsen / Esperanto

Publisert: 04/10/2020

Et nytt og spennende tilskudd til Oslos restaurantverden er en månedlig pop-up restaurant med 100 % vegansk meny.

Restauranten bærer navnet «Esperanto». Bak pop-up-ideen står Octavio F. Dominguez og hans team, som brenner for at flere skal få oppleve gleden over et godt tilberedt vegansk måltid.

Pop-up konseptet

En pop-up restaurant er en midlertidig restaurant uten et fast lokale. De promoteres ofte gjennom sosiale medier og holdes i leide lokaler, hjemme i stuen eller som del av en festival. Konseptet har eksistert i flere år og gir en friheten og fleksibiliteten til å prøve noe unikt uten tyngden som kreves for å drive en vanlig restaurant.

Octavio ønsket allerede i 2018 å starte en restaurant sammen med to andre, men de kom ikke i mål med prosjektet. Sammen med en av de andre, Martynas Babilius, fortsatte Octavio å arbeide videre med restaurantidéen. Han syntes at tilbudet for veganere i Oslo var for dårlig og så en mulighet for skape noe som var fullstendig vegansk. Etter mye erfaring i restaurantbransjen, hvor kjøkkenet ofte ikke visste hva de skulle servere den ene veganske kunden, ville han skape et sted han selv ville ønsket å gå.

To år senere var opplegget klart, og i februar i år holdt Esperanto sin første pop-up. Planen var å fortsette med dette hver måned, men som mange andre bedrifter opplevde de at den pågående epidemien stakk kjepper i hjulene for virksomheten. Først i mai var de tilbake igjen.

Mann og kvinne lager mat i restaurantkjøkken

Fransk, italiensk og spansk mat er blant kildene til Esperantos inspirasjon.

100 % vegansk

Oslo har mange restauranter og kafeer for de fleste smaker og ønsker, men hundre prosent veganske tilbud er fortsatt uvanlig. Esperanto tilbyr et hel-vegansk konsept med fire til fem retter, hvor menyen endrer seg for hver gang.

Konseptet til Esperanto er ikke kun vegansk mat. De setter unge og ambisiøse kokker i fokus ved å gi dem en plattform hvor de ikke behøver å danse etter en annen kjøkkensjefs pipe. Ved hver pop-up er det nye kokker, og noen gjengangere, fra forskjellige restauranter. Med til konseptet hører også servering av de riktige viner, drinker som lages av erfarne bartendere, musikk fra forskjellige DJs og utstilling av bilder fra lokale kunstnere.

Kravet om en fullstendig vegansk meny har ført til noen utfordringer for kokkene, men det tvinger dem til å tenke utenfor boksen og være kreative. Menyen endrer seg som nevnt for hver pop-up, noe som krever mye forarbeid og planlegging.

Maten er så langt som mulig kortreist, og grønnsaker blir kjøpt inn fra flere gårder i Oslo-området. Esperanto samarbeider blant annet med Slåttebråten Gård på Nesodden.

Grenseløst kjøkken

Navnet Esperanto kommer fra det konstruerte språket med samme navn. Ideen med språket var at det skulle være et språk for alle, uansett kultur og bakgrunn. Esperanto-teamet og kokkene har ulik kulturell bakgrunn og kommer fra mange forskjellige land. Slik som språket Esperanto skal maten de serverer være «grenseløs», hvor smakene og rettene kan komme fra alle kulturer uten å være bundet til ett kjøkken. Ved tidligere pop-ups har de servert mat inspirert av blant annet fransk, italiensk og mexicansk kjøkken.

Det skal være litt gourmet, men veldig tilgjengelig og veldig chill.

Et lokale Esperanto har brukt flere ganger for sin pop-up er Ostara Bar. Her serverte de allerede kun vegansk mat, så pop-up konseptet passet godt inn. Det er en liten og koselig bar i Kirkegata 20 i Oslo, drevet og eid av Sofia Su, som selv har bygget mye av inventaret. Hun er en av Octavios rollemodeller og inspirerte ham til få i gang Esperanto i 2020.

Enten det er en fredagskveld for en drink og et glass naturvin, eller en søndag med pop-up restaurant, er Ostara Bar et nydelig sted med mye sjarm, som jeg varmt anbefaler.

Tre venner nyter et glass vin i en bar

På Esperanto kan du få deg et mettende måltid – eller bare nyte et glass vin med gode venner.

Langsiktig mål – en egen restaurant

Octavio kom til Norge fra Cuba som femtenåring, for tolv år siden. Han kom inn i en mottaksklasse med språkkurs og gikk deretter videre til videregående. Etter et par år følte han seg stødig på norsk.

Han begynte som kjøkkenassistent og gikk derfra videre til servitør. Han har nå jobbet til sammen sju år i forskjellige restauranter, og flere av dem han ble kjent med underveis har bidratt med sine evner for Esperanto. På pop-upene er han både vert og servitør, og han slår gjerne av en prat med gjestene.

Esperantos konsept med mat uten grenser og samarbeid med lokale krefter om mat, drikke, musikk og kunst er et spennende prosjekt drevet av ildsjeler. Alle inntektene går per i dag rett inn i driften og til videreutvikling av konseptet. Et langsiktig mål for Esperanto er eget lokale og restaurant, men foreløpig holder de en pop-up hver måned, og satser på å øke til to.

Esperanto har nye pop-ups rett rundt svingen – 11. oktober på Ostara og 23. oktober på Skur 33, så søk dem opp på sosiale medier, og få deg en spennende og interessant smaksopplevelse!

@esperanto.oslo

Esperanto er kunde i Cultura Bank