Nr. 2018/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Fargerike alternative juleretter
Forandring er mulig

Vegansk jule- og nyttårsbuffet

JENNI MYLLY, FUNKY FRESH FOODS

Funky Fresh Foods har satt sammen et knippe av veganske retter til en smakfull julebuffet.

NØTTESTEK (4 PERSONER)
TID: 1,5 TIME

  • 1 gul løk
  • 300 g assortert sopp
  • 3 hvitløksfedd
  • 200 g cashewnøtter
  • 200 g paranøtter
  • 400 g ferdig kokte røde linser
  • 5 dl ferdig kokt kaldt ris
  • 2 ss klippet gressløk
  • 1 ts pepper
  • 1 ts muskatnøtt
  • 1 ts tørket persille
  • 1 ts chilliflak
  • 1 ss næringsgjær
  • Saften fra en lime

Sett ovnen på 180 grader. Skjær løk i terninger, finhakk sopp og hvitløk. Varm i en stekepanne, og stek dette til det er mykt, la det avkjøle. Finhakk nøttene i en kjøkkenmaskin. Rør sammen avkjølt soppblanding, gressløk, linser, krydder og ris i en bolle. Bland godt og smak til med salt og pepper. Hell blandingen over i en smurt brødform, og trykk deigen godt sammen. Det er viktig at du gjør dette, slik at den ikke smuldrer seg opp når du skal skjære i den. Stek den deretter i ca. 60 minutter, og la den hvile i 5 minutter.

ROSENKÅL MED APPELSINKARAMELL (4 PERSONER)

  • 1 pakke rosenkål
  • 3 stk. sjalottløk
  • 1 appelsin
  • 1 ss agave
  • 1 ss olje
  • salt og pepper etter smak

Rens rosenkålene fra de ytterste bladene. Skrell og

finhakk sjalottløk. Del de rensede rosenkålene i 4, gjennom stilken slik at bladene henger sammen. Ha løk og olje i panne. Tilsett saften og skallet fra appelsinen og agave, rør i cirka 1 minutt. Ha tilslutt i rosenkål, og la det bli varmt. Smak til med salt og pepper.

BOKHVETEBOLLER
(2 PERSONER) TID: 15 MIN
(+ KOKETID PÅ BOKHVETE
CA. 15 MIN.)

  • 2 dl kokt bokhvete, litt ekstra godt kokt, så den er mosete
  • 1 finhakket gul løk
  • 1 finhakket fedd hvitløk
  • 5 sjampinjonger
  • 1 ss tamari
  • 3 stk. finhakket soltørket tomat
  • salt og pepper
  • olje til steking

Varm olje i en stekepanne, og fres løk og sopp til det er gyllent. Tilsett kjapt tamari, tomater, salt og pepper. Kjør det hele sammen i en foodprosessor. Tilsett eventuelt litt nøttemelk eller vegetabilsk fløte for å få foodprosessoren til å gå rundt. Form deigen til små boller og stek dem gyllenbrune i panne.

BRUN SAUS (4 PERSONER)

  • 2 ss melkefritt smør
  • 2 ss hvetemel
  • 1 sjalottløk, finhakket
  • 2 ss fersk rosmarin, finhakket
  • 1/2 liter varm grønnsaksbuljong, så kok opp vannet før du heller det i sausen.
    (Se mengeforhold på buljong pakken)
  • Litt eplesidereddik eller sitronjuice
  • Litt pepper
  • 1 ss tyttebærsyltetøy, eller bruk litt fra de rårørte tyttebærene!
  • Litt sukkerkulør hvis du vill ha ‘riktig farge’

Vil du ha en ekstra smak av jul, så bruk disse krydderne i tillegg:

  • Litt kanel, litt kardemomme, litt stjerneanis og ørlite grann nellik

Brun smøret i en kjele. Rør hele tiden, bruk gjerne visp. Tilsett så melet litt og litt, og rør det sammen så det blir litt brunere. Tilsett ½ liter varm buljong. Tilsett så en finhakket sjalottløk og finhakket rosmarin. La sausen koke en stund (15–20 min), og du ser den begynner å tykne mer og mer. Mot slutten kan du tilsette litt presset sitron, litt pepper, tyttebær og eventuelt sukkerkulør. Eventuelt også julekrydderne hvis du ønsker!

VEGANSK RØDBETESALAT

  • 6 rødbeter, ferske eller syltede
  • 2 ss finhakket dill

  • ½ dl kapers
  • 1 rødløk, finhakket
  • 1 ss eddik (eller sitron)
  • 2 ss olje

Hvis du bruker ferske rødbeter: Kok betene hele med skall i en kjele med vann i ca. 40 min, eller legg på bakepapir i stekovnen på 175 grader i ca. 50 min. Når rødbetene er myke, skyll dem med kaldt vann før du skreller dem.

Kutt rødbetene i terninger, og legg i en bolle sammen med eddiken.

Hakke dill, kapers og rødløk, og bland det sammen med rødbetene. Tilsett olje, og smak eventuelt til med salt (kapers er salt i seg selv).

Tips! Veldig godt å tilsette 1 dl soyafløte eller havrefløte for en mer kremete rødbetsalat

SENNEPSGRILJERT KÅLRABI
(4 PERSONER)

  • 1 kålrabi
  • laurbærblad
  • hel sort pepper
  • salt

Topping:

  • 0,5 dl soyafløte
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 0,5 dl sennep
  • 2 dl mandler kjørt til mel i blender

Koke kålrabien med skall i en kjele med masse vann og krydder. Hvor lang tid det tar kommer an på hvor stor kålrabi du har. Test med kniv at den er myk hele veien gjennom, det tar 30–60 minutter. Mens kålrabien koker lager du griljeringen. Rør sammen de tre ingrediensene, ikke med mandelmelet. La kålrabien avkjøles litt og skrell den. Smør kålrabien med toppingen og prøv deretter å dekke den med mandelmelet. Griljeres i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter, kålrabien er jo ferdig, den trenger bare litt farge.

DINOSAURSALAT (1 PERSON ELLER 4 SOM SIDERETT)
TID: 8 MIN

Grønnkål er mange rawfoodisters favoritt takket være dens høye næringsinnhold. Sesongen for norsk grønnkål er fra september til desember. Importert grønnkål er tilgjengelig allerede fra mai. Finner du ikke grønnkål går det fint å bruke savoykål istedet.

  • 4 grønnkålblader
  • 1 ss kaldpresset rapsolje
  • 2 ss appelsinjuice
  • 1 stk. avokado
  • 2 ss gojibær
  • Salt, sort pepper og sitronsaft etter smak

Skyll, og rens så grønnkålen ved å fjerne bladene fra stilken. Stilken kastes. Kutt grønnkålen i spisevennlige biter. Visp sammen rapsolje, appelsinjuice, sitronsaft, salt og pepper i en middels stor bolle. Legg grønnkålen oppi bollen, og masser grønnkålen inn med oljeblandingen. Slik bryter du ned fibrene så grønnkålen blir mykere og lettere fordøyelig. Del avokadoen i to, fjern steinen og ta ut fruktkjøttet med skje. Bruk hendene og masser bladene med avokado. Strø gojibær over.

Tips Når du lager råkost-retter, er det ofte bedre å bruke grønnsaker i mindre biter enn når du varmer dem. Tenk spisevennlige biter, siden grønnsakene er hardere enn når de er kokt.