Nr. 2012/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Østersjøvennlig meny–Diet for a clean Baltic

Elizabeth Brockfield

Et av EU-prosjektet BERAS Implementations målsettinger har vært å skape en meny som støtter opp om kretsløpsgården og kretsløpssamfunnene rundt Østersjøen. Det er utarbeidet en Østersjøvennlig meny, Diet For A Clean Baltic, som er i bruk både i private- og i storhusholdninger.

Kriteriene som ligger til grunn for menyen er at maten skal være god og smakfull, råvarene skal være økologiske, helst lokale og sesongbaserte. Menyen er også basert på 80/20 modellen, der bruk av animalske produkter skal reduserers til 20 prosent.

Råkostmajones:

  • 2 dl smaksnøytral rapsolje
  • 2 eggeplommer, romtempererte
  • ½ ts salt

Pisk sammen eggeplommer og rapsolje, tilsett salt etter smak.

  • 400 gr råkost; f eks gulrot og kålrot (eller kål) og ½ løk
  • 2 epler

Rasp grønnsakene og eplene. Rør det hele inn i majonesen.

Kjørvelpesto:

  • 1 bunt kjørvel, spar noen buketter til pynt (har du ikke kjørvel kan du bruke persille)
  • 1 dl solsikkefrø
  • ½ dl smaksnøytral rapsolje
  • ¼ løk
  • litt salt

Miks det hele i en stavmikser.

Focaccia:

  • 1 pk fersk gjær, eller 1 pk økologisk tørrgjær
  • 1 kg speltmel
  • 6 dl vann
  • 30 gr honning
  • 30 gr havsalt

Løs opp gjæren og honningen i halvparten av det lunkne vannet.

Rør i melet og hell i resten av væsken. Rør sammen deigen, og hev den til dobbel størrelse på et lunt, trekkfritt sted.

Når deigen er dobbelt så stor, slå luften ut av deigen, og plasser den i en smurt langpanne. Sett den på heving for andre gang ca 5 minutter.

Pensle med rapsolje og gode friske urter. Strø over salt.

Sett brødet i ovnen. Brødet skal stekes på ovnens høyeste temperatur i 15 min eller til det er gjennomstekt. Det hører du ved å banke på brødets underside, er lyden hul, er brødet ferdig.

Rødbeteburger:

  • 600 gr rødbete
  • 200 gr havregryn
  • 50 gr hvitost
  • 1 ss mel
  • ½ ts salt

Rasp rødbetene. Skjær osten i små terninger. Bland sammen godt, slik at væsken fra rødbetene binder med havregrynene og melet. Form til burgere, størrelse etter eget ønske.

Legg burgerne på bakepapir og stek i ovnen på ca 220 grader til de er gyldne (fra 10–15 min).

Bakte rotgrønnsaker:

  • 400 gr poteter
  • 200 gr pastinakk
  • 200 gr sellerirot

Skrell alle grønnsakene og skjær de i like store biter.

Bland med 3 ss smør og litt salt.

Legges på bakepapir og stekes i ovnen ca 15 min på 225 grader (etter størrelse).

Tips til servering:

Del focacciaen i to, og smør topplokket med kjørvelpesto og legg råkostmajonesen i bunnen. Legg så burgeren på råkostmajonesen. Rotgrønnsaker serveres ved siden av. Pynt med kjørvelbuketter og gjerne litt rødbetstrimler. Vel bekomme!

Artikkelen har tidligere vært trykket i Herba 1/2012