Nr. 2022/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

To mennesker i grønt landskap
Scovia Basekye driver et småbruk på 8 mål, der hun bor med sine seks barn. På 2 av målene dyrker hun moringa. Raintree Farms tar seg av høsting og tørking av bladene 4-6 ganger i året. Scovia er veldig fornøyd med å ha startet med moringa-dyrking, som gir henne mulighet til å betale skolepenger for barna.

Handel med Afrika er en bedre måte å bidra på!

TORUNN STANGELAND

Publisert: 24/11/2022

Vi er godt fornøyde med produktene vi har valgt å satse på fra Uganda – og arbeidet vårt er en fin måte å bidra på.

Det mener i alle fall jeg og min mann Per Hopsø, som startet firmaet Agnirom AS i 2018, etter flere år å ha sponset forskjellige prosjekter i Uganda. Prosjektene har blant annet vært bygging av skolebygg og biogassanlegg, samt donasjon av vanntanker. Men Agnirom ønsker å gi sin støtte på en mer bærekraftig og langsiktig måte ved å handle med småbønder. Dette vil være med å skape flere arbeidsplasser og bidra med kapital til landet. Uganda er på vei til å bli en av de raskest voksende økonomiene på det afrikanske kontinentet, men arbeidsledigheten er fortsatt høy.

Varene som importeres, videreforedles og selges er økologisk moringa og hibiskus. Dette er planter som krever varme, men tåler tørke og derfor egner seg godt i distrikter med varierende vanntilførsel. Når det kommer vann, vokser moringa-bladene fort og kan høstes 4-6 ganger i året.

AGNIROM AS

Vi har nå solgt moringa og hibiskus produkter i 3 år. Mest fra nettbutikken vår, www.moriia.no, men også til noen butikker i Oslo og på Nesodden. Vi valgte å ansette en person som kunne hjelpe oss i starten for å komme inn i markedet. Ikke mange måneder etter brøt pandemien ut, vi måtte bruke en god del penger på frakt og mistet i tillegg høst- og julesalget på grunn av Covid-relaterte kostnader og forsinkelser. Det ser nå ut som vi er på rett vei, og vi regner med at vi går i null i år. Men uansett overskudd eller ikke fører vi kr 5,- pr. solgte produkt til et hjelpefond slik at vi fortsatt kan sponse enkelte prosjekter, og altså ikke bare importere.

Portrett av par med husvegg i bakgrunnet

Per Hopsø og Torunn Stangeland.

Det er mange i Norge som ikke kjenner til moringa, men kunnskapen og interessen er økende. Spesielt er moringa-olje populær. Den er presset av frøene til moringa-treet og er veldig fin som ansiktsolje; den nærer huden og trekker godt inn. Vi har også fått positiv respons på pulver og kapsler, bl.a. at pulveret er veldig effektivt for å senke blodsukkeret. Moringa-blader regnes som den mest næringsrike planten på jorda, med høyt innhold av mineraler, vitaminer, proteiner og antioksidanter.

Hibiskus begynte vi å kjøpe inn hovedsakelig for å få en friskere smak på moringa-teen. Men vi har nå funnet ut at hibiskus både er god som drikke og i mat, og også har mange gode helseeffekter.

Vi er godt fornøyde med produktene vi har valgt å satse på fra Uganda, og håper på at kunnskap og interesse for det vi tilbyr øker, både til beste for oss, våre kunder og bøndene i Uganda!

Vi har alliert oss med en god partner i Raintree farms, som høster, tørker og maler opp bladene fra over 150 bønder i området Masindi noen mil nord for hovedstaden Kampala. Vil du lese mer om dem, se på deres hjemmeside www.raintreefarms.com eller vår hjemmeside.

Vil du vite mer om moringa og hibiskus? Og ønsker du finne ut mer om bakgrunnen for vårt engasjement i Uganda, sjekk Moriias nettsider.