Nr. 2018/1
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Mann og kvinne som holder grønnsaker
Anne og Urs. Foto: Kaarina Borud.
Skaperglede

Omsorg for mennesker og dyr

Urs Gamper / Lislerud gård. Foto: Jonas Gamper Solheim og Kaarina Borud.

Publisert: 20/03/2018

I snart 13 år har Anne og jeg drevet Lislerud gård i Eidsberg i Østfold. Her har det vært et uredd liv med arbeidshest, sauer, høner, bier og gårdshunden Max. I begynnelsen hadde vi en liten flekk med grønnsaker og to bikuber.

Et pedagogisk samarbeid med Steinerskolen i Indre Østfold var et givende påfyll for både elevene og gårdsfolket. Mange trær ble hogget for hånd, og plantene våre vokste glade, etter omsorgen elevene ga dem.

Praktikanter, lærling, kurs og åpen gård har vært trekkplaster for mange interesserte mennesker gjennom årene, og samarbeidet med Oslo Kooperativ har vært noe av det viktigste for gårdens økonomiske og sosiale vekst.

Men nå har Anne og jeg bestemt oss for å gå videre i livet. I begynnelse av 2017 fikk vi kontakt med Stiftelsen Eva Lundes Fond og innledet et samarbeid. Ideen om å danne en biodynamisk gård med omsorg for mennesker og dyr var hele tiden ledende i prosessen. Sammen med styreleder i fondet, Sølvi Sørum, og Dag Blakkisrud, besøkte vi og vurderte en rekke ulike eiendommer som var til salgs. Så, den 21. desember 2017, ga vi med store forventninger bud på Kulturgården i Vestre Gausdal. Dagen etter fikk vi positiv beskjed om at vi var de nye eierne av Ruud gård.

Natur og gårdsbygninger

Lislerud gård. Foto: Jonas Gamper Solheim

Gården egner seg ypperlig til våre formål. En fjellgård som har blitt drevet som kultur- og matsted. Med sine fine gamle bygninger og en nokså stor krydder- og urtehage har den vært mål for mange besøkende.

Et artig skjebnens ‘pek’ er at Eva Lunde kom fra Lillehammer og at hun hadde sin første lærerjobb i nærheten av der Kulturgården ligger. Sølvi Sørum og stiftelsen Eva Lundes Fond har tatt vare på noe historisk inventar fra Lunde-familien, som nå kommer tilbake til Lillehammer-området!

Siden gården har et potensial til å ta imot gjester, vil vi oppfordre alle som er interesserte i kultur og fjellro til å ta kontakt med oss.

Til slutt vil vi sende en stor takk til Stiftelsen Eva Lundes Fond og Cultura Bank, som har gjort det mulig å sette i gang et vidunderlig prosjekt.