Nr. 2021/2
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

To ansatte i butikk bak disk
Helena og Anders Isebakke har skapt en hyggelig møteplass for både lokalbefolkning og sommergjester.
Skape forandring

Løkkevika handel

Anders Isebakke / Michael Helgesen

Publisert: 17/06/2021

Helena og Anders Isebakke tok det store spranget – de flyttet fra Oslo og har skapt nytt liv i et tradisjonsrikt butikklokale i Løkkevika i Skjeberg, med salg av lokale kvalitetsprodukter, surdeigsbakst fra eget bakeri og kulturarrangementer.

Langs med Kyststien i Sarpsborg finner du Løkkevika, et trivelig og levende sted om sommeren med mange hyttebesøkende. Her drives den lille sesongbaserte butikken Løkkevika Handel. I tidligere tider i Løkkevikas historie var dette offentlige rommet en nødvendighet for at folk skulle ha mat på bordet. I dag er logistikken rundt matvarehandel endret drastisk, men behovet for lokale møteplasser i småsamfunn som Løkkevika er like aktuelt.

Løkkevika Handel ønsker å tilby et helhetlig konsept som er tydelig annerledes enn de større matvarebutikkene. Vi ønsker å bygge vår drift på glede over god mat, rettferdige og bærekraftige vilkår i hele matvarekjeden, kortreiste og norske mat- og håndverkstradisjoner og norsk matvareinnovasjon. Det finnes utrolig mange dyktige, lidenskapelige og innovative matvareprodusenter i kortreist avstand. Naturlig nok blir disse ofte mindre synlige i de store matvarekjedene der det er en tydelig tendens at lavest mulig pris er et hovedfokus. I Løkkevika Handel etterstreber vi å synliggjøre de mindre og spennende produsentene bedre innenfor en annen type butikkonsept.

Lokalet er innredet med bjørk og bambus satt sammen med en kombinasjon av opprinnelige retrofarger fra butikkens tidligere tider og en nyere introdusert skogsbæraktig rosa. Du kan sitte ved det selvsnekrede langbordet ute i solen, eller ved et av bordene inne i det lyse butikklokalet. Her kan man nyte dagsferske kardemommeboller eller gård-is, sammen med en kopp kaffe eller cappuccino. Om sommeren kan man også prøve den spanske delikatessen gazpacho, en kald tomatsuppe. Perfekt å ta med på stranda!

Kvalitetsmat og lokale råvarer

Løkkevika Handel har i år videreutviklet driften ved å etablere et eget surdeigsbakeri i butikken. I bakeriet benyttes kun mel fra lokale produsenter – Holli Mølle i Spydeberg og Lien Gård og Delås Gård, som holder til helt i nærområdet til butikken i Skjeberg. Blant det øvrige vareutvalget kan det nevnes kaffe fra Jacu kaffebrenneri i Ålesund, lokale ullgrisprodukter, egg, honning og rapsolje, et godt utvalg norske gårdsoster, iskrem fra Bamsrudlåven i Mysen, eplemost fra Dyre Gård i Rygge og et nostalgisk utvalg med godteri.

Vi gir gjerne tips til produkter som passer godt sammen. Videre er også vi utsalgssted for Fair & Square, som produserer klær på en rettferdig måte, med egen fabrikk i Kina der de ansatte jobber under arbeidsforhold som er sammenliknbare med normal norsk standard.

Vi mener at utvalget i butikken også kan tiltrekke kunder uten umiddelbar tilknytning til Løkkevika, som er nysgjerrige på kvalitetsmat. Vi ser på Løkkevika Handel som en mulig lufteventil for folk som drar på lørdagsturer til Svinesund i Sverige, siden vi holder til kun 3 minutter med bil fra E6 avkjøring nr. 3.

Helena og Anders Isebakke drifter i dag Løkkevika Handel og er selv bosatt i etasjen over butikklokalet, i leiligheten etter Anders’ besteforeldre. Til daglig jobber Helena som prest i Den norske kirke, mens Anders er sivilingeniør og jobber som akustisk rådgiver. Anders er oldebarn til Astrid og Hans Granholmen, som etablerte handelsdriften i Løkkevika tilbake på 1920-tallet.

Fra 1960-tallet til midten av 1990-tallet driftet Anders’ besteforeldre Berit og Halvard Nålum butikken, noe de gjorde med en teft og stil, som har høstet mye ros og gitt rike minner til mange fastboende og ferierende i lokalmiljøet. Løkkevika Handel framstod som en moderne dagligvarehandel med store lokaler og selvbetjening og hadde også bensinpumper og gartneridrift.

Endringer i matvarehandelen gjorde det imidlertid stadig mer krevende å holde butikken i drift. Da Berit og Halvard ble pensjonister på midten av 1990-tallet, var det ikke lenger grunnlag for å drive helårsbutikk. Det ble drevet sommerhandel i perioder etter dette, men fra midten av 2000-tallet og fram til 2017 – da Helena og Anders igjen tok i bruk lokalet – stod butikken stengt.

Nytt liv i gamle lokaler

Med tanke på Løkkevika Handel sin geografiske plassering sentralt i Løkkevika mener vi det er utrolig viktig og verdifullt, også for framtiden, å jobbe for å bevare liv i lokalet som et næringslokale. Drømmen om å skape noe nytt i det gamle butikklokalet var vår hovedmotivasjon for å flytte fra et tidligere storbyliv i Oslo tilbake til Anders’ røtter i Løkkevika.

Barn får ansiktsmaling av to voksne

Løkkevika Handel kan også by på kulturarrangementer og sommeraktiviteter for barn.

Nostalgien fra 1960- og 70-tallets typiske landhandlerier er et naturlig tilhørende element i lokalet til Løkkevika Handel. Siden driften av butikken i dagens nye utgave fremdeles holdes innen familien, har vi også valgt å beholde navnet Løkkevika Handel. Dette valget opplevde vi som litt dristig, men samtidig friskt – og som et riktig valg i form av en stadfesting av at det er tiden rundt Løkkevika Handel som har endret seg og i grunnen ikke selve lokasjonen. Ved å bokstavelig henge oss på historien håper vi å kunne tilby et rom til både å mimre om gamle dager og samtidig skape nye minner for nye generasjoner. At driften er nedskalert og annerledes i sin form i dag sammenliknet med tidligere glansepoker ser vi på som både naturlig og nødvendig, siden også behovene og vanene til nåtidens kunder har forandret seg.

Løkkevika Handel holder i år åpent alle lørdager fra 8. mai til 7. august mellom klokka 09 og 15. Dessuten er åpningstidene utvidet i fellesferien i uke 28-31, der det i tillegg til lørdagene også holdes åpent tirsdag-fredag kl. 08-12 og kl. 16-18. Mellom klokka 12 og 16 har de ansatte «siesta», som er motivert i at de fleste kundene er ute på utflukter i dette tidsrommet. Ved å ha en lang pause midt på dagen opplever vi at vi tilpasser oss kundenes bevegelsesmønster, og at vi samtidig gir de ansatte og oss selv mulighet til å nyte sommeren i Løkkevika med strandliv og sykkelturer.

Butikklokalet brukes også til kulturelle arrangementer. Blant annet holder Løkkevika Filmklubb filmvisninger i lokalet med jevne mellomrom. Om sommeren blir det enkelte dager arrangert små konserter og sommeraktiviteter for barn. Av hensyn til smittevern har imidlertid denne typen arrangementer dessverre blitt satt på vent i år. For å holde seg løpende oppdatert om hva som skjer anbefales det å følge Facebook-siden «Løkkevika Handel».

Red. anm: Bildene er tatt før Korona og krav om 1 meters avstand.

Sara og Anders Isebakke er kunder i Cultura Bank