Nr. 2016/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Flasker med naturlig kosmetikk
Et mangfoldig næringsliv

Celana kosmetikk på sporet av de ville vekster

Gry Alsos, Celana

Publisert: 13/12/2016

Celana kosmetikk har i det stille produsert førsteklasses økologisk og ‘antroposofisk’ kosmetikk i 70 år.

Kvalvaag lukker tannkremtuber

Kvalvaag lukker tannkremtuber

Det var Bjarne Eliassen, da generalsekretær i Antroposofisk selskap i Norge, som de første årene etter andre verdenskrig produserte Weledaprodukter på lisens. Da Weleda avsluttet samarbeidet, utviklet han egne produkter og fortsatte å selge kortreist kosmetikk. På slutten av sekstitallet ble Jakob Kvalvaag assistent i laboratoriet. Da Eliassen døde i 1986, fikk Kvalvaag overta, og han døpte firmaet Celana. Cultura Sparebank gjorde overtagelsen mulig ved å yte et lån på 10 000 kroner, og Celana har siden hatt Cultura som sin eneste bankforbindelse. Siden 2014 har undertegnede, assistent i laboratoriet siden 1990, overtatt produksjonen under Kvalvaags videre veiledning. Vi er i gang med å utvikle flere produkter og bruker Facebook til å hanke inn prøvekaniner.

Økologisk og kortreist

Produktene baseres på økologiske råstoffer. De siste ti årene har tilgjengeligheten gjort det mulig å ha tilnærmet 100 % økologiske råvarer. Produksjonsmetodene er enkle og skånsomme og basert på gammel innsikt i urtenes egenskaper og hvordan kjemiske forbindelser kan oppnås ved å blande ting i rett rekkefølge, bruke varme og ulike teknikker for røring. Slik tilbereder vi natursubstansene så de på beste måte kan opptas av den menneskelige organismen og derved understøtte helse og livsfunksjoner. Vi høster det vi kan selv, og ellers handler vi med økologiske og biodynamiske gårder i Norge. De eteriske oljene kommer fra de beste avlingene med økologiske urter rundt om i verden hvert år, og derfor lukter de ikke alltid det samme. Vi bruker ingen raffinerte produkter fra slike oljer, men de rene eteriske oljene. Det er vi snart alene om; de store firmaene bruker bare duftstoffer som er spaltet ut av de eteriske oljene. Så er de alltid garantert samme duftkvalitet og farge. Linalool, for eksempel, som utvinnes fra bergamot- og lavendelolje, kan også fremstilles syntetisk. Vi er skeptiske til denne måten å behandle stoffene på; hvor blir de eteriske kreftene til urtene av under slike prosesser?

Fri for konserveringsmidler, parabener, plast, syntetiske stoffer, osv, osv, osv …

Det er meningsløst å ramse opp alt som ikke finnes i våre produkter, for vi bruker bare naturlige ingredienser av økologisk kvalitet som er minst mulig prosessert, og prosesseringen gjør vi selv. Til gjengjeld er det ikke alle våre produkter som kan holde så lenge vi skulle ønske; de tåler ikke lagring i dagslys eller høye temperaturer, da forringes kvaliteten etter noen måneder. Heldigvis er våre forhandlere bevisste folk som vet å verdsette og ta vare på produktene. Vi produserer i små porsjoner, og ofte leverer vi helt ferske varer til forhandlerne. Emballasjen bidrar godt til holdbarheten – medisinflaskene er ikke en gimmick, de er farget for å beskytte mot UV-stråler, så de fete oljene ikke skal harskne eller kjemiske forbindelser reverseres. Flasker og krukker av glass og tuber av metall sørger for at substansene forblir rene. Plast hadde vært mye billigere og enklere å håndtere, men vi kjenner ennå ikke til en type plast som kan garanteres å ikke påvirke fettstoffer eller bli løst opp av de sterke eteriske oljene. Vi tar rett og slett ikke sjansen!

Skjønnhet kommer innenfra

Når det skal være på mikrogrammet ... Denne vekten er mer nøyaktig enn den digitale!

Når det skal være på mikrogrammet … Denne vekten er mer nøyaktig enn den digitale!

Kosmetikk handler om skjønnhet, sunnhet og god helse. Ordet kommer fra det greske kosmetikos, som kan oversettes med «kunsten å forskjønne seg». For oss dreier det seg mer om å pleie kroppen til sunnhet, enn å maskere den: Sunn hud gløder, ung og frisk hud er glatt og myk, sterke negler er jevne og velformede, glansfullt hår som kan vokse seg langt, vitner om godt stoffskifte. Men det er ikke lett å se sunn ut hvis du er syk eller kroppens livsprosesser er i ubalanse. Legekunsten har i årtusener kjent til planters ulike virkninger og hvordan de kan virke både helbredende og foryngende. Vi vet at alt vi påfører huden tas opp i kroppen. Da må stoffene være til nytte og ikke til skade, de må bidra positivt til kroppens egne prosesser.

Sunn hud gløder, ung og frisk hud er glatt og myk, sterke negler er jevne og velformede, glansfullt hår som kan vokse seg langt, vitner om godt stoffskifte.

Rense, beskytte, bevare

Tannkrem er et typisk produkt som kan gjøre stor forskjell for helsen din: Munnhulefloraen kan forstyrres av det du pusser tennene med, og viktige bakterier kan bli utryddet. Da vil ikke spyttet kunne forberede fordøyelsen på den rette måten, og magen og tarmene får en tyngre jobb. Tannkjøtt og tann­emalje er skapt for å leve i samklang med den munnhulefloraen du selv kan produsere. Da er det viktig å ta vare på den. Våre tannkremer inneholder både ratanhia og myrrha – urteuttrekk man har benyttet i uminnelige tider fordi de virker rensende, sammentrekkende og styrkende på tannkjøtt og slimhinner. Vi tilsetter kritt som slipemiddel for å oppnå en sterkere rensende virkning uten at det skal slite på emaljen. Krittet går rett inn i livets sirkel når du skyller det ut. Og fluor i homeopatisk dose styrker tannemaljen uten å belaste skjelettet med avfallsstoffene.

Snart komplett ‘toilett’

tubene-kommer-i-porsjoner-pa%cc%8a-20-000Celana produserer ansiktsvann, en mild ansiktsolje, hudkremer som den klassiske coldkremen, solbrandkrem som er en sårhelende universalkrem, calendulasalve og håndbalsam; massasjeoljer med arnica, calendula eller finfordelt kobberpulver; hårvann og hårolje; bademelk med rosmarin, lavendel, citrus eller som forkjølelsesbad; munnvann og tannkremer. Hudolje, leppesalve og tuppolje har vist gode resultater hos prøvekaninene og kommer snart i salg. Da mangler vi bare en god og økologisk shampoo og en deodorant som virker uten å forgifte deg, så kan du klare deg med ett merke på dine kroppsprodukter … Det håper vi blir mulig!

Celana Kosmetikk er kunde i Cultura Bank