Nr. 2016/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Kosmetiske produkter
Produksjonen skjer i samarbeid med nonnene på Tautra.

Løser hudproblemer på en miljøvennlig måte

Ellen Loxley, Lykkelig som liten

Publisert: 14/12/2016

Lykkelig som liten har utviklet en økologisk hudpleieserie som skal løse de vanligste hudplagene som rammer mange småbarnsfamilier.

Atopisk eksem rammer ca. 3 % av alle spedbarn. Samtidig sliter mange nybakte mødre med betente brystvorter under ammingen. Lykkelig som liten har utviklet en økologisk hudpleieserie som vi mener løser disse hudproblemene på en miljøvennlig og bærekraftig måte.

Lyktes på første forsøk

Det startet med Lille Selma, som slet med sår stump. Foreldrene og gründerne, legeparet Nils Leraand og Kari Løvendahl Mogstad, kjøpte en apoteksalve for å få bukt med problemet. En dag Nils satt på do og leste på ingredienslisten ble han oppmerksom på at salven inneholdt en rekke kunstige og potensielt skadelige tilsetningsstoffer.

«Kunne det virkelig være bra å smøre alle disse kjemikaliene på kroppen til det lille nurket? Kunne vi ikke – med vår erfaring og kunnskap – lage noe bedre selv?» Nils og Kari bestemte seg for å ta saken i egne hender, og slik startet historien om Lykkelig som liten.

Startet lokal produksjon

«Vi begynte å lese oss opp, og forsøkte å kombinere vår fagkunnskap som leger med mer tradisjonelle metoder. Etter en del prøving og feiling kom vi frem til barnesalven. Den fungerte bedre enn noe annet vi hadde prøvd og inspirerte oss til å fortsette å utvikle også andre naturlige og økologiske hudpleieprodukter, uten parabener og andre potensielt skumle stoffer», sier Nils og Kari. De tok tidlig kontakt med nonnene på Tautra, som har vært en viktig produksjonspartner for gründerne siden starten.

Firmaet gått fra å være en kveldssgeskjeft til å ha to ansatte. Dette har ikke skjedd over natta. Sammen med mentor Anne Morkemo og styreleder Nicolas Elvemo har gründerne tatt et steg om gangen. Fra å få inn en logistikkpartner, til å ansette en daglig leder på fulltid. Både Innovasjon Norge og SkatteFUNN har støttet produktutviklingen.

Skånsomt for både huden og miljøet

Eksem og allergi henger ofte sammen og er dessuten ofte arvelig. Fordi babyer har svært sensitiv hud, er det langt flere spedbarn som sliter med utslett enn voksne. Huden er dessuten svært ømfintlig, og alt som påføres huden kan i større grad enn senere i livet være allergifremkallende. Lykkelig som liten har bevisst valgt emballasje og ingredienser som er bærekraftige og miljøvennlige.

Produktene har blitt utviklet for spedbarn med sensitiv hud, men blir også brukt av mange voksne med kroniske hudplager. De med kroniske hudplager som tørr hud eller atopisk eksem kan få 90% kostnadsrefusjon fra HELFO etter avtale med hudlege eller barnelege.

Den bevisste satsingen på miljøvennlige og skånsomme ingredienser har gitt gode resultater for gründerne. Den økologiske hudpleietrenden blant småbarnsmødrene er nok kommet for å bli, og stadig flere velger Lykkelig som liten til barnet – og fornøyde kunder anbefaler serien videre. Samtidig har Lykkelig som liten ambisjoner om internasjonal vekst og vil i løpet av kort tid selge produkter på det internasjonale markedet. Det vil gjenstå å se om bedriften også vil bli Lykkelig som stor.

Produktene selges gjennom 150 forhandlere og fra egen nettbutikk.