Klesplagg med smarte merkelapper
Jannike Østervold / Vera & William
Publisert: 20/06/2017
Snart kan du scanne merkelappen i plagget med mobiltelefonen og få vite hvordan det er produsert. Formålet er å skape større bevissthet rundt varens totale kretsløp med økt fokus på transparente verdikjeder.
Anne Cecilie Rinde står bak klesmerket Vera & William, som i mange år har produsert delikate, bærekraftige og holdbare plagg av høy kvalitet. Fra høsten av vil plaggene være utstyrt med ‘Smart Label’, så du kan få informasjon om verdikjeden i produksjonen ved å scanne merkelappen med mobiltelefonen. NFC står for Near Field Communication, den kan raskt overføre mindre mengder informasjon via mobiltelefon. Vera & William har valgt å bruke NFC-teknologi til å formidle informasjon om produktets verdikjede til forbrukerne, og håper at dette kan være med på å skape mer bevisste forbrukere som stiller spørsmål om hvordan klærne er produsert. For det er mye av klesproduksjonen som skjer i en ukontrollert tekstilindustri i lavkostland, og det er vanskelig å vite hvilke miljøbelastninger et klesplagg har medført når man står i butikken.
Og Vera & William har ikke mye å skjule, alle ledd i produksjonen foregår i Slow-Fashion-Hubs i Nord-Italia, med anerkjente og sertifiserte leverandører. Det brukes bare rene råvarer av merino, silke, kasjmir og egyptiske bomull. Fibrene behandles skånsomt gjennom farging og spinning for å bevare sine naturlige egenskaper, styrke og spenst.
Anne Cecilie anbefaler sterkt bruk av naturfibre av miljøhensyn, da syntetiske fibre ikke brytes ned i naturen, slik organiske gjør. Syntetiske fibre avgir også mikroplast gjennom bruk og vask, som forurenser vann og jordsmonn, og hun minner om hvor viktig det er å kjøpe kvalitetsplagg, som kan vare lenge, så man slipper å kjøpe nytt. For, som hun sier, de mest etiske, miljøvennlige og økonomiske plagg er de som IKKE produseres, de man IKKE kjøper. Et godt miljøtiltak er å lære seg hvordan plaggene best kan vaskes og repareres, så de kan vare lengre.
Vant internasjonal pris for klesdesign
Anne Cecilie har god grunn til å være fornøyd om dagen etter å ha vunnet førstepremien i klassen for klesdesign i International Design Award, som skal deles ut i Los Angeles i juni. Fra Tekstilforum gjengir vi: «Den årlige konkurransen hedrer designprofiler og kommende talenter i arkitektur, interiør- og produkt-, grafisk og motedesign på verdensbasis. Over 1000 kandidater fra 52 land er blitt vurdert. Juryens beslutning ble fattet etter en vurdering av design, kreativitet, brukervennlighet og innovasjon i Rindes prosjekt.»
Vi gratulerer Anne Cecilie Rinde med prisen!