Nr. 2017/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Drama utspiller seg på teaterscene
Månedens kunde 2017, oktober

Nordic Black Theatre

Jannike Østervold / Nordic Black Theatre

Publisert: 23/12/2017

Det spraker av energi hos Nordic Black Theatre – som 25-åring har teateret både tyngde og kraft til å markere seg i det norske scenelandskapet.

Nordic Black Theatre er Norges viktigste arena for flerkulturell scenekunst – med et fulltids utdannelsestilbud for flerkulturelle skuespillere, en rik flora av teaterforestillinger, musikk og dans og tilbud for barn, ungdommer og voksne.

Gjennom teaterskolen Nordic Black Xpress sørger Nordic Black Theatre for å utvikle flerkulturelle skuespillere, som speiler mangfoldet i dagens Norge og finner veien til scener over hele landet. Utdanningen er to-årig og gratis, og deltakerne får stipend. Skolen er støttet av Norsk Kulturråd. Til høsten reiser NBX til Marokko for å jobbe med teaterstudenter i Rabat.

Kvinne spiller kontrabass på scene.Teaterskolen setter opp forestillinger som vises på Cafeteatret i Hollendergata i Oslo, som er den nåværende scenen til Nordic Black Theatre. Cafeteatret ligger i et bygg i nyrenessansestil fra 1895, som tidligere har vært metodistkirke. Huset har balkong og scene, kjøkken og bar med alle rettigheter, og akustikken er glimrende. Lokalene er pusset opp, og det er mulig å leie dem for arrangementer, som møter, bryllup, julebord eller konserter, men det er lurt å være tidlig ute med bestillingen, for lokalene er populære, og det foregår noe der nesten hver dag.

Jubileumsforestillingen I AM NINA om Nina Simone, med musikk, dans og teater, har vært en kjempesuksess med utsolgte hus. I februar 2018 har de gjestespill på Operaen med 56 Hope Road Revisited. Stykket handler om huset til Bob Marley, som døde for 36 år siden. Han ble 36 år gammel.

Kunstnerisk leder, Cliff A. Moustache, sier: «Å drømme er ikke nok. Å realisere drømmen sammen med andre er det vakreste jeg vet om.»

Artister danser på sceneNordic Black Theatre er en selveiende teaterstiftelse etablert i 1992. Stiftelsen ledes av Cliff Moustache (kunstnerisk leder) og Jarl Solberg (administrativ leder). Cultura Bank har vært med på å finansiere teaterbåten Innvik i 2001 og senere også Cafeteatret.

www.nordicblacktheatre.no