Nr. 2017/1
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

I wokpannen til Per er det alltid fargerike og sunne grønnsaker, godt for både kroppen og miljøet.
I wokpannen til Per er det alltid fargerike og sunne grønnsaker, godt for både kroppen og miljøet.

Per Viderup – Månedens kunde mars 2017

Hilde Crone Leinebø / Reidun Persdatter Ødegaard

Publisert: 07/03/2017

Cultura Bank var de eneste som ville satse på Per Viderup da han skulle starte sin første virksomhet. Det var starten på et langt og idealistisk forhold.

Per Viderup vokste opp på Jylland i Danmark. Han beskriver det som en litt røff barndom med både jakt og fiske på landet. Dette var grobunnen for den vegetariske og grønne livsstilen han fører i dag.

«Jeg var nok en søkende sjel som barn og ville finne en dypere mening med ting. Gå min egen vei. Og da ble det en mer humanistisk livsstil», forteller han.

Per står blant annet bak matkonseptene Falafelkompaniet, Persilleriet, Mat fra Hagen og Grønnsaksverkstedet. Han har gitt ut flere bøker blant annet Belg Selv, og er en inspirator for grønn mat og livsstil gjennom workshops, matlagingskurs og konsulentoppdrag.

«Man må jo gjøre noe, altså skape noe. Det er det som er meningen med livet. Man må skape noe man tror på selv. Da får man bedre livskvalitet», forteller han engasjert.

Livet som gründer

Han beskriver livet som gründer som spennende i seg selv, men at det også har ført til en sterk personlig utvikling.

«Det handler om balanse. Det er viktig å ha en sunn økonomi, men det er ikke pengene som driver meg. Det å mestre, få til og skape – det er det som virkelig er lønnen.»

Det kan fort bli mange ulike utfordringer knyttet til det å starte virksomhet. Da kan det være greit å holde hodet kaldt.

«Det er lett å bli rastløs, fordi man vil at ting skal gå veldig fort, eller at noe skal være annerledes. Åpner man for eksempel en butikk ønsker man at det skal komme mange kunder med en gang. De største utfordringene er nok de som kommer innenifra, og disse må man overvinne. Alltid huske på at ting tar tid.»

Den erfarne kokken har også noen gode tips til en vellykket start på gründerlivet.

«Et godt råd er å finne ut hva man kan og ikke kan før man går i gang. Du må kartlegge din egen kompetanse, og så få hjelp til det du ikke kan. Etter dette er det viktig å finne ut hva som er målet med virksomheten», forteller han og legger til: «Det har vært viktig for meg i alle fall.»

Cultura Bank har vært viktig

Da Per startet sin første virksomhet, var det bare Cultura Bank som ville hjelpe ham med startkapitalen. Med denne støtten og feriepengene fra jobben i studentsamskipnaden i Trondheim satte han i gang med det som etter hvert har blitt anerkjente prosjekter.

«Hvis jeg trenger råd, eller en prat, kan jeg alltid ringe til Cultura Bank. Vi har to dimensjoner til felles, begge ønsker å fremme vår sak, samtidig som vi bidrar til helheten. Jeg får litt mer tyngde når jeg samarbeider med folk som tenker likt som meg. Da føler jeg meg ikke helt alene i verden», avslutter han.