Nr. 2015/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Resepsjonsdisk

Gode miljøvalg i Cultura Banks nye lokaler

Jannike Østervold,

Da Cultura Bank skulle innrede sine nye lokaler i Holbergs gate 1, var det mye som måtte gjøres. Det var mange store og små avgjørelser som skulle tas underveis i prosessen, og banken valgte å bruke interiørarkitekt Jeremy Williams MNIL som konsulent, for å få hjelp til å ta gode miljøvalg, og vi har bedt ham fortelle om bakgrunnen for noen av de valgene som er gjort ved innredningen.

Lokalet hadde for noen år siden huset NTB (Norsk telegrambyrå), og ca. 1/3 av gulvflaten var dekket av et stort, gammelt datarom, som måtte rives. Utleier hadde engasjert en entreprenør til å forestå oppussing, og Cultura Bank kunne påvirke planløsning og materialvalg.„Det var fantastisk å jobbe med Cultura, fordi vi tenker likt“, sier Jeremy. „Vi tenkte i utgangspunktet å gjenbruke så mye som mulig. Det var veldig bra å utnytte den fine himlingshøyden i resepsjonen istedenfor å senke taket. I tillegg ble vi enige om å gjenbruke eksisterende downlights, de ble innfelt i finérplater. Vi handlet brukte møbler hos SOG (Scandinavian Office Group), funksjonelle fine møbler, som passer på alle måter. Alle har fått heve-senke bord som tilfredsstiller ergonomiske behov, nette, som er tilpasset moderne datautstyr.“

Jannike supplerer: „Opprinnelig hadde entreprenøren tenkt å legge tepper over det hele, men da det gamle vinylbelegget var helt fint, bestemte vi oss for at det mest miljøvennlige valget ville være å beholde det og bare legge tepper på det arealet hvor det var lagt nytt gulv. Da kunne vi tillate oss å legge litt mer penger i tepper på det resterende arealet.“

Etter anbefaling fra Jeremy ble de nye teppene ble kjøpt hos firmaet Interface, som har en svært god miljøprofil og en målsetting om å ha null utslipp i 2020. Det ble blått teppe i møterom, grønt i et lite stillerom og et gråmønstret som ligner på sand og småstein i resepsjonsområdet. Teppene er ikke helt ensfargede, de er inspirert av naturen. Alle teppene lages som teppefliser, så hvis du skader en flis, kan du bare bytte den ut. På grunn av fargevariasjonene vil du ikke kunne se at den ene er ny og den andre er gammel. Jeremy forteller at de første teppedesignerne gikk tur i skogen og så på bladene på skogbunnen og prøvde å etterligne den. Teppene har et mekanisk festesystem hvor man slipper å bruke lim. Det betyr at det ikke er noe utslipp i forhold til liming. Det benyttes 100 % resirkulert nylongarn i teppene. I tillegg kan alle delene separeres fra hverandre og kan brukes om igjen til råmaterialer for et nytt teppe.

Tepper med dobbel miljøeffekt

Det blå teppet er fra kolleksjonen Net-effect, som er inspirert av havet. Interface betaler filippinske fiskere for å samle opp gamle fiskegarn som er fanget i korallrevene. Disse sendes til Interface, som lager nye tepper av dem. Det gir en dobbel miljøeffekt, det renser korallrev og skaper inntekt for fiskerne, i tillegg til at garnene blir nytt råmateriale for upcycling til teppe. Dette er vugge-til-vugge prinsippet i praksis. Søppel blir til nytt råstoff og returneres til enten en teknisk syklus eller en biologisk syklus.

Denne måten å tenke på er viktig og verdifull, mener Jeremy. Han forteller at Interface også gjør mange andre miljøtiltak, som for eksempel at hvis de må ta fly til et møte, så planter de trær for å kompensere for CO2 utslippene.

Jeremys bakgrunn som møbeldesigner kom virkelig til sin rett da han foreslo å bytte ut den gamle buede resepsjonsdisken, som i sin tid var anskaffet brukt og hadde sett sine beste dager. Ideen var å lage en form som var tilpasset lokalet, så den måtte være asymmetrisk for å passe med rommets form. Det skulle både være en resepsjonsdisk og en arbeidsplass som kunne heves/senkes, så noen kunne sitte der og arbeide. Jeremy laget en arbeidstegning og forklarte hvordan han tenkte å lage et møbel hvor topplaten fremsto som båret oppe av grønne planter i fronten. Flyttekomiteen i banken var litt nølende med det samme, men tente så på ideen, og da de fant en snekker som også var kunde i banken, som ville påta seg oppdraget, slo de til – og ble kjempefornøyd med resultatet.

Resepsjonsdisken er laget i eik, som er en fornybar ressurs, og i kryssfiner. Det er vanskelig å finne platematerialer som ikke inneholder gift, men kryssfiner er et bedre miljøvalg enn sponplater og MDF, forteller Jeremy. Det er et renere materiale med mer tre og mindre lim, som gir mindre avgassing og mindre skade i avhendingsfasen. Den er laget av en lokal snekker, så den er kortreist. Veldig mange møbler er laget i Østeuropa og fraktet med trailer til prosjekter i Norge.

Snekker Al Coulson i arbeid med det som skal bli Cultura Banks nye resepsjonsdisk

Snekker Al Coulson i arbeid med det som skal bli Cultura Banks nye resepsjonsdisk

En morsom detalj i innredningen er et par dører med store glassflater, hvor det er laget frosting ved hjelp av malerrull og kefirmelk. Billig, enkelt og miljøvennlig.

„Jeg synes det er særlig viktig i kontorinnredning at vi etablerer kontakt med naturen, det er viktig for oss som mennesker at vi forstår at vi er en del av den. Som et tiltak ønsket vi å få inn mer grønt. Den første ideen var å få inn grønt som man kunne spise, men det ble for vanskelig å få til, så vi valgte å gjøre det estetisk, med planter som vokser opp under benken i resepsjonen. Ideen er at vi er en bank, men underlaget for vår alles eksistens er økologi. Det skal skape den ideen at naturen vokser opp og understøtte våre aktiviteter, istedenfor at økonomien understøtter våre aktiviteter. Økonomisk virksomhet er viktig, men økologisk tilhørighet er kanskje enda viktigere“, sier Jeremy.

Takk for hjelpen!

Cultura Bank vil gjerne få takke våre gode samarbeidspartnere for innsatsen i forbindelse med oppussing og flytting. Entreprenør Hande AS, Tallberg Elektro AS, interiørarkitekt Jeremy Williams, møbelsnekker Al Coulson Ltd, Relokator flyttebyrå, vår mangeårige altmuligmann Ingvald Angell og hans kone og medarbeider Teddy Angell og Jardar Haddeland fra IP-solutions, som alle har vært med på å gjøre oppussings- og flytteprosessen så god som mulig. Vi takker samtidig våre kunder for tålmodighet med oss når det har vært som travlest og ønsker dere velkommen til å besøke oss i våre nye lokaler i Holbergs gate 1, bare 250 meter fra de gamle lokalene på Holbergs plass 4 i Oslo.