Drømmehus på 35 kvadratmeter
Jannike Østervold
Publisert: 22/06/2016
En reise jorden rundt med alle eiendeler i en ryggsekk ga inspirasjon til å ‘resize’ tilværelsen. Nå skal Sonja Sveum Toen og Dag Robert Gjelsvik bygge drømmehuset de har planlagt i detalj. Cultura Bank har gitt lånetilsagn og byggesøknad er levert. Erfaringene fra prosjektet skal bli til en bok.
Sonja og Dag Robert ønsker å redusere sitt økologiske fotavtrykk og leve mest mulig selvforsynt, med en bolig som støtter opp om den livsstilen de har valgt. Derfor er huset på bare 35m2.
«Det har vært mange interessante møter med mennesker. Skepsisen går på plassen og om det er mulig å bygge rimelig», sier Dag Robert, som synes det er veldig inspirerende å vise at det går an å bygge rimelig og miljøvennlig, samtidig som boenheten skal føles kvalitativt god å bo i. I ett år har de holdt på med planleggingen. Huset skal bygges i Holmsbu på Hurumlandet, og både Sonja og Dag Robert er veldig fornøyde med responsen fra kommunen.
Sonja forteller at de startet med blanke ark og tegnet boligen selv. Vi skal også bygge den selv, og totalprisen for boligen blir da ca. 300 000,-», forteller hun. «Alt blir beskrevet i DIY-boken.»
En nyttig forberedelse til å leve med lite var året de reiste jorden rundt med hver sin 20 kilos ryggsekk. De har også bodd på 9m2 i en Volkswagen Westfalia California og kjørt langs Norge fra nord til sør og øst til vest og hentet gode ideer til ‘compact living’ fra interiører i campingvogner og båter.
Gjennomtenkt planløsning
Bare badet får eget rom. Resten av planløsningen er åpen. Vanligvis er leiligheter inndelt i mange rom med forskjellige funksjoner, men når man samler alt i ett rom gir det en større romfølelse. «Vi må ifølge TEK 10 bygge en bod, men vi vil ikke egentlig ha den, for da begynner man bare å lagre ting», sier Dag Robert. «Hvis du har en liten boenhet, må du klare deg med smarte lagringsløsninger i møbleringen, så i boden på 3m2 har vi tekniske installasjoner.»
Da er det igjen 32 m2 til å sove, spise, lage mat, ha gjester og tilbringe fritid. Med fradrag av badet blir det mindre enn 15 m2 på hver – da blir detaljene viktig.
Sonja gjennomgår planløsningen: «Vi har bad med toalett, vask og dusj. Så kommer omkledningsavdelingen med to skap á 1,5 m fra gulv til tak. Ett til hver av oss. Det neste er et høyskap med vaskemaskin og kjøleskap oppå hverandre. Tøy tørkes på badet eller helst ute. Kjøkkendelen består av tre underskap og tre overskap samt endeskap/høyskap. Kjøkkenet har ikke oppvaskmaskin.
Vi prøver å spise mye rawfood. Vi skal ha vertikale urte- og grønnsakshager langs fasaden, og alt som plantes skal kunne spises. Vi har ikke stekeovn, men 4 løse 220/12 volts kokeplater. Vi foretrekker å grille, og grillen står ute. Vi har ett servise til 8 personer, det skal vi bruke til det går i stykker. Vi tenker at når noe kommer inn, så skal noe ut. Hver cm er benyttet, og det blir veldig viktig at hver ting har sin plass.»
Kjøkkenet skal også fungere som «laboratorium», der de kan produsere giftfrie skjønnhets- og rengjøringsprodukter til huset.
Spisebordet henger på veggen når det ikke er i bruk. Til det har de puffer med lagringsplass for pledd og gensere. Puffene og bordet er plassert inntil sofaen som er 1,80 lang. Her kan de da servere 8 personer.
På hver side av sofaen er det 60 cm oppbevaringsplass, 1 m dyp. Sengen er en «Murphy-bed» og er en integrert del av sofaen.
Materialvalg
Beslutninger om materialvalg er en avveining mellom økonomi, økologi og plassutnyttelse. Dag Robert ønsker at det skal være mulig for langt de fleste å gjøre dette, derfor er kostnadsaspektet viktig. De har brukt mye tid på å studere alternative løsninger og har blant annet besøkt Hurdal Økolandsby.
«Vi har sett på 33 forskjellige isoleringsløsninger og havner nok på en kombinasjon av disse. Forøvrig er resten hovedsakelig i tre», forteller Sonja.
De er også opptatt av å spare på vann og strøm. Huset må kobles på offentlig vann og avløp, men de ser på løsninger for å gjenbruke vann fra f.eks. servant til cisterne. De legger opp til LED belysning og har noen få uttak for 220 volt. De skal ha en ladestasjon for de tingene de bruker, og ellers et begrenset antall uttak tilpasset kokeplater og en vaskemaskin, evt. vannvarmer.
Sonja forteller at de bruker løsninger støttet av Enova i forbindelse med solcelleanlegget, som også leverer overskuddsstrøm tilbake til nettet. De har valgt ikke å bruke batterier, men går via en vekselretter til det lokale nettet.
Oppvarming av vann
De skal ikke ha varmtvannsbereder, men har sett på en elektrisk- eller gass forvarmer for vann. De trekker imidlertid ganske mye strøm. «Hvis du bruker solfanger og forvarmer vannet, trekker det mye mindre. Det må vi prøve ut», sier Sonja.
«Vi skal logge det vi gjør hele veien, og vi kommer til å filme når vi bygger. Så får vi se hva det blir av det», sier Sonja, og Dag Robert supplerer: «Boken vi lager skal inneholde det vi gjør, så kan folk på bakgrunn av det lage sine egne varianter».
Følg byggeprosessen til Sonja og Dag Robert på facebooksiden Modern Living og hjemmesiden Modern-Living.no