Å leve godt med lite penger
Jannike Østervold / Siri Mittet og Molly Gregersen
Publisert: 28/02/2013
Molly Greger bor i Oslo og lever godt på under det halve av hva Statens institutt for forbruks-forskning mener er et rimelig forbruk. Gjennom bytteringen LETS deler hun sine erfaringer med andre og opptjener gjennom dette timer til gode, som hun kan bytte inn i tjenester, som hjelp til transport eller hårklipp.
Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har beregnet at en kvinne mellom 20 og 50 år som bor alene og ikke har bil trenger 7 430 kroner for å opprettholde et rimelig forbruksnivå. Likevel sier Molly Greger at hun lever godt på under det halve. Hun måtte lære seg å leve billig da hun en periode som student bare hadde 2 000 kroner igjen etter at husleien var betalt. Nå er det blitt en livsstil.
Vi var to personer som hadde respondert på Mollys tilbud om å gi råd om hvordan man kan leve godt med lite penger. Jeg spurte om lov til å dele tipsene med Pengevirkes lesere og fikk straks ja. I løpet av møtet skjønte jeg at dette var helt i tråd med Mollys tankegang om at den som har kunnskap har et ansvar for å dele den med andre.
Impulskontroll
Første bud når man har lite penger er å kontrollere sine impulser og planlegge innkjøpene. Hvis du skal kjøpe noe, still deg kontrollspørsmålet om du virkelig trenger det, eller om du bare har lyst på det. Og om du virkelig trenger det – kan du låne det, kjøpe det brukt eller bytte det til deg?
Når du har lite penger, må du mange ganger finne deg i å vente på å få tilfredsstilt et behov. Ofte kan du spare penger ved å finne ut hvor du kan bestille varen billigst på nettet. Molly har for eksempel nettopp fått en tonerkassett i posten, sendt fra Tyskland. Riktignok er den resirkulert, men den gjør samme nytte som en ny og koster halvparten så mye. Den vatterte konvolutten blir tatt vare på for gjenbruk.
Molly bruker Internett flittig til informasjonsinnhenting. Hun vil ha best mulig faglig underbygging for sine meninger om helse, ernæring og et rettferdig samfunn. „Med tilgang på Internett har vi ikke noen unnskyldning for å si at vi ikke visste,“ sier hun, etter å ha fortalt hvorfor hun ikke ønsker å bo midt i byen, med sterk stråling fra alle mobilmastene. Molly mener at vi alle har et ansvar for å skaffe oss informasjon om hva som kan være helseskadelig og gjøre det vi kan for å passe på vår egen helse og miljøet.
Mat og drikke
Molly er veganer, men man behøver ikke å være det for å bli inspirert av hennes eksempel. Hun bruker rene råvarer, mest mulig økologisk og lager mat fra bunnen. En av nøklene til å spare på matvarebudsjettet er god planlegging, slik at du får utnyttet alle råvarene og unngår å kaste mat. I gjennomsnitt kaster hver nordmann ca. 1 kg spiselig mat hver uke. Våg å være en kreativ kokk, ta utfordringen med å finne på nye retter ut fra hva du har i skapet, og ikke lag mer mat enn du behøver. Improviser og ta vare på råvarene. Hvis tomatene holder på å bli bløte, lag en tomatsaus og frys den ned. På Mollys budsjett er det lite plass for restaurantbesøk eller kaffebarer, hun foretrekker hjemmelaget mat sammen med venner. Hun bruker heller ikke penger på tobakk eller alkohol.
Rengjøringsmidler, sjampo og kosmetikk
Med noen ganske få ingredienser kan man lage en lang rekke rengjøringsmidler og kosmetikkprodukter, forteller Molly. Du kommer langt med natron, sitron, 35 % eddikessens og kokossmør. Natron kjøpes inn i store kvanta, ikke de små posene som selges i matvarebutikkene. Med avkok av sitronskall tilsatt eddikessens får du et friskt duftende rengjøringsmiddel for kjøkkenet. Molly forteller at hun ikke har kjøpt sjampo eller deodorant de siste 7 årene. Håret vasker hun med natron og vann, og deodoranten er laget av like deler kokosolje og natron, tilsatt noen dråper velduftende olje. Kokosoljen er veldig anvendelig og kan blant annet også brukes som skokrem. Molly lager også bl.a. myggolje, ansiktsvann, leppepomade, sminkefjerner og hudkrem. I tillegg til at hun sparer penger er det også en hyggelig og meningsfull hobby.
Vi får lukte og kjenne på vaskemidler, deodorant og kremer. Tannpastaen har en frisk og behagelig smak av peppermynte og salt. Mange av produktene inneholder bare ingredienser som kan spises.
Klær
Mange ganger har vi bare et ønske om forandring, det behøver ikke nødvendigvis å være nytt. Har du pent brukt tøy som du ikke bruker, er det kanskje noen andre som blir glade for å få det. Molly har vært på byttemarked, som organiseres av LETS gruppen i Oslo. Du kan også gjøre som noen av LETS-medlemmene og organisere ‘byttemiddag’ med venner og venners venner, der alle tar med mat til et felles måltid og ting de vil bytte bort. Eller besøk en bruktbutikk. Molly viser frem en fin ullkåpe, kjøpt brukt for 80 kroner.
Hvis du kjøper nytt, kjøp kvalitet som varer. Igjen er det viktig med planlegging. Vent til varene kommer på salg, og kjøp plagg som ikke er altfor motepreget, så du kan ha dem flere år.
Møbler og utstyr til huset
Nesten alle tingene i leiligheten til Molly er fått, kjøpt brukt eller hjemmelaget. Det er forbausende hvor mye fint som gis bort eller selges svært rimelig på finn.no. Det er også grupper på Facebook der mange fine ting skifter eier uten at det er penger involvert, for eksempel gruppen Oslo: Gis bort, byttes, ønskes, med nesten 28 000 medlemmer.
Plantene i Mollys vinduskarmer er laget fra stiklinger, og kopper fra Fretex er brukt til å ha planter i. En glasskaraffel som har inneholdt eddik får nytt liv som blomstervase.
Oppsummering
Molly oppsummerer kort de viktigste elementene i en nøktern og bærekraftig livsstil : „Bruk hodet, styr impulsene, ikke vær lat, gjør grundig research, kjøp kvalitet, vær kreativ, og ikke vær redd for å spørre etter det du trenger.“
Sifos referansebudsjett
SIFO sier om budsjettet: „Med et rimelig forbruksnivå menes et forbruk som kan godtas av folk flest. Det oppfyller kravene til vanlige helse- og ernæringsstandarder og gjør det mulig for husholdets personer å delta i de mest vanlige fritidsaktivitetene på en fullverdig måte“
Husholdningstype: Kvinne mellom 20 og 50 år, som bor alene og ikke har bil.
Individspesifikke utgifter pr. måned |
|
Utgifter til mat og drikke: |
2 030 |
Utgifter til klær og sko: |
780 |
Utgifter til personlig pleie: |
650 |
Utgifter til lek og fritid: |
930 |
Utgifter til reise (kollektivt): |
630 |
Husholdsspesifikke utgifter pr. måned |
|
Utgifter til andre dagligvarer: |
240 |
Utgifter til husholdningsartikler: |
320 |
Utgifter til møbler: |
310 |
Utgifter til telefon, mediebruk, diverse fritidsartikler: |
1 450 |
Totalt forbruk pr. måned er kr. 7 340
Du kan beregne referanseforbruk for andre husholdningstyper på www.sifo.no
Foto: Molly Greger (til høyre) sammen med Siri Mittet fra Omstilling Sagene. Bildet er tatt under Geitmyrsdagene, der Molly lærte bort hvordan man kan lage sin egen grobladsalve