Nr. 2017/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Livskvalitet og penger

Leve godt med mindre penger

Jannike Østervold / Molly med selvlaget stige. I august var det workshop med URBANUS og redesigner Siri Ødegård, som lærte bort å lage pyntestiger av gamle staur.

Publisert: 01/08/2017

I 2013 brakte Pengevirke et intervju med Molly Greger under overskriften Å leve godt med lite penger, der hun delte med oss sine egne erfaringer om gode valg for økonomi og miljø. Artikkelen ble også publisert på Culturas nettsider. Stor var min forbauselse da jeg så på statistikken at denne artikkelen fortsatt i 2017 lå på topp, som mest leste artikkel, og det ble inspirasjon for temaet til denne utgaven av Pengevirke.

I 2013 bodde Molly i Oslo. I dag finner vi henne på Undli gård i Valdres, der hun arbeider med å virkeliggjøre sine visjoner om å inspirere flere til en mer bærekraftig livsstil, som tar vare på både naturen og menneskene. Sammen med venner arrangerer hun workshops og foredrag, kurs og markeder. Livsstilen på gården omfatter sunn, økologisk mat, delvis selvberging, resirkulering og gjenbruk og å ta vare på de gamle bygningene. I hagen prøver hun ut forskjellige permakulturmetoder for å finne ut hva som egner seg best i det harde klimaet. På gården produserer hun urter, såper og salver, både til eget bruk og for salg. Du kan bestille produktene på bloggen hennes, blog.on-earth.one. Der finner du også gratis oppskrifter på hvordan du kan lage tilsvarende produkter selv.

Praktisk økologi

Molly er utdannet økolog og biolog. Hun holder seminarer om praktisk økologi og ‘kind living’, for å få mennesker til å forstå hvor viktig miljøet er og at når vi gir kjærlighet til jorden, får vi den tilbake. Økologi er ikke bare det å bruke økologiske produkter. Alt henger sammen – vi er forbundet med hverandre og med jorden.

Selv har hun ikke kjøpt vaskemidler, sjampoer, kosmetikk eller såper siden 2007, men lager det hun trenger – og lærer det gjerne videre til andre. Det blir giftfrie produkter som er bra for både helse og lommebok. Molly har vært veganer siden 2004 og kan vise til perfekte blodverdier som bevis på at hun vet hvordan hun skal sette sammen et fullverdig kosthold. Hun tilbyr også veiledning om vegansk kosthold.

Molly har kommet godt i gang med å arrangere aktiviteter på Undli. I juni hadde hun besøk av Rita Amundsen, som holdt kurs i ville, spiselige planter og blomster, og i august og september har det – hvis alt går etter planen – vært arrangert både laftekurs og et kurs i remineralisering av jorda med Hans-Jacob Peters, som også planlegger kurs 14.–15. oktober og 25.–26. november. Flere kurs kommer – blant annet såpekurs 28.–29. oktober og 18.–19. november. Kommende arrangementer blir annonsert på Facebooksiden til Undli Kurs- og Kulturgård og på www.on-earth.one.

Molly Greger er kunde i Cultura Bank