Nr. 2015/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Farger og fantasi

Arne Øgaard

Publisert: 26/02/2015

Tulip og Tatamo produserer kvalitetskjoler du kan kjøpe med god samvittighet, for du vet at de er sydd under anstendige arbeidsforhold. Miljøaspektet er med i alle ledd, ikke minst fordi klærne er laget for å vare.

Tulip-og-Tatamo-kjole1Å komme inn i den lille butikken i Pilestredet er forfriskende på en av Oslos grå regnværsdager. Her er det klær som stråler av farger og liv. „Vi er glade i blomster og prikker“, forteller Line Hvalbye Grønli, en av de to gründerne bak bedriften. Line har kunstutdannelse og jobbet med masker og sminke da hun møtte den sømutdannede Katarina Grasmo, som laget kostymer på det samme teateret. Sammen hadde de et ønske om å skape klær, kvalitetsklær med andre farger og former enn dem som fantes på markedet. Spesielt ønsket de å utvikle hverdagskjoler som kunne pyntes opp til festplagg.

Kvalitet, miljøbevissthet og gode arbeidsforhold

De begynte forsiktig og ikke bare tegnet, men sydde også alt selv. Butikken ble åpnet i 2001, og i starten hadde de god støtte av en velvillig huseier. Sakte har virksomheten vokst slik at de i dag kan lønne en butikksjef. En liten del av produksjonen sys på en systue i Oslo hvor to dyktige damer fra Tsjetsjenia gjør en fabelaktig jobb. Her lages først og fremst unike kjoler og kreasjoner. For større produksjoner måtte de tidlig se seg om etter samarbeidspartnere i utlandet. Det har vært viktig for dem at produksjonsprosessen er gjennomskuelig og at de vet at de ansatte har anstendig lønn og gode arbeidsforhold. De var en stund innom Kina, men syntes det ble for stort og uoversiktlig. En del plagg er blitt sydd på Sri Lanka hvor de hadde et godt samarbeid. I dag sys det meste i en liten fabrikk i Kaunas i Litauen. De besøker bedriften flere ganger i året og opplever at de har god kontakt og kontroll med prosessen.

Tulip og Tatamo er kjent for sine ullkjoler og er hele tiden på jakt etter stoffer av god kvalitet. Å gjennomskue hva stoffene måtte inneholde av kjemikalier er ikke mulig med dagens deklarasjonsordninger. De er også usikre på hva man kan stole på når det deklareres som økologisk, men de er i gang med et samarbeid med en stoffprodusent i Østerrike som de opplever som svært seriøs, og sammen med ham skal de utvikle egendesignede stoffer i både ull og bomull. De planlegger å produsere noen kjoler i økologisk bomull i neste års vår- og sommerkolleksjon. Det er mulig at disse blir noe dyrere, og da må de prøve ut hva forbrukerne er villige til å betale for et miljøvennlig jordbruk.

image1Ble verdenskjent for prinsessekjole

Tulip og Tatamo ble verdenskjent i 2004 da de laget en knallgul kjole med røde tulipaner. Prinsesse Märtha Louise bar kjolen i et kronprinsbryllup i Madrid, og en svensk motejournalist mente det var skandale. Andre hadde en langt mer positiv oppfatning, og fler tok kontakt. Men bedriften lager ikke bare kjoler for prinsesser. De har Høgskolen i Oslo og Akershus rett utenfor døra, og studentene kommer innom og kjøper. Hovedgruppen av kunder er selvstendige kvinner i alderen 20 til 50. Tulip og Tatamo lager ikke bare klær i knallfarger, de har også mer sobre produkter i en tidløs stil. De er opptatt av klærne skal brukes og at de skal vare. Selv kaster de aldri noe. Hvis en modell ikke selger, syr de den om og fikser litt slik at den kan vekke ny interesse. De har heller ingen bil i bedriften, men frakter varene med trillebag og sykkel.

StativI tillegg til sin egen butikk leverer de klær til ca. 20 andre, og de selger stadig mer på nettet. Likevel er den personlige kontakten med kundene viktig, det å oppleve at det er et miljø rundt butikken. En frivillig dugnadsgjeng stiller opp når det er nødvendig.