Nr. 2014/2
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Babou Startuplab

Crowdfunding for kvinnelige etablerere

Jannike Østervold

Publisert: 17/02/2014

Følg drømmene dine, sier Babou Olengha-Aaby, hun hjelper kvinnelige etablerer med å finansiere deres prosjekter gjennom crowdfundingsplattformen Mums Mean Business.

Mumpreneurs, kaller de seg, det internasjonale nettverket som består av kvinnelige etablerere. Babou Olengha-Aaby er kvinnen som har etablert verdens første crowdfunding plattform for mumpreneurs, Mums Mean Business. Hun er britisk /kongolesisk og selv mor og etablerer, og hun vil inspirere andre kvinner og mødre til å følge sine drømmer. Hennes visjon er at kvinners prosjekter kan bidra til sosiale og økonomiske endringer lokalt, nasjonalt og globalt. Fra sitt kontor i Forsk­ningsparken i Oslo har hun utviklet konseptet Mums Mean Business, som i tillegg til å være en finansieringsplattform også bistår med gratis rådgivning og oppfølging i det utfordrende første året etter at finansieringsmålet er oppnådd.

Hvordan søke finansiering

For å kunne få finansiert et prosjekt gjennom Mums Mean Business må du være kvinne, over 18 år og bosatt i EU eller et EØS land. Videre må du ha en PayPal konto.

Det beste er å presentere prosjektet med en video, og presentasjonen holdes fortrinnsvis på engelsk. Nettsiden gir mange gode råd om momenter som bør være med i presentasjonen.

Prosjektet skal også tilby belønninger til giverne. Når man utlyser et prosjekt, oppgir man også hvor stort beløp som er mål for innsamlingen og hvor lang tid innsamlingen skal gå over. Minimumsbeløp er 5 000 euro, og tiden kan være 30, 60 eller 90 dager.

De som ønsker å støtte prosjektet betaler via PayPal. Beløpet blir reservert på konto, men blir bare belastet dersom prosjektet når sitt finansieringsmål. Prosjektet betaler ikke noe for å delta dersom finansieringsmålet ikke nås. Hvis målet nås, betales 10 % av innsamlede midler til Mums Mean Business og 3–5 % i andre omkostninger (MVA og gebyr til PayPal).

Hvordan støtte et prosjekt

For å støtte et prosjekt må du være over 18 år, ha en PayPal konto, og du må opprette en brukerkonto, ‘user account’, på mumsmeanbusiness.com. Hvis du vil hjelpe prosjektet med mer enn penger, kan du enkelt dele gjennom sosiale medier.

Epleslang ønsker seg bil

Et av prosjektene som har søkt finansiering gjennom Mums Mean Business er Culturakunde Anne Dubrau med sin bedrift Epleslang, som vi tidligere har skrevet om i Pengevirke. Epleslang samler inn epler fra hagene til folk som ikke har kapasitet til å ta seg av frukten selv, og hun sysselsetter personer som faller utenfor det ordinære arbeidsmarkedet. Av frukten blir det produsert eplemost, som selges i lokalområdet. Et flott eksempel på vellykket sosialt entreprenørskap, som utnytter ressurser som ellers ville gått til spille. Nå forsøker Anne å få finansiert en bil til virksomheten gjennom Mums Mean Business. I det Pengevirke skal i trykken ser jeg at prosjektet dessverre ikke oppnådde sitt finansieringsmål innen fristen. Kanskje var beløpet for stort?

www.epleslang.com

Pute som omfavner deg

Et annet prosjekt, som allerede har nådd sitt finansieringsmål gjennom Mums Mean Business, er prosjektet bbhugme, som er en spesiallaget pute for gravide og ammende. Puten er laget av et team av kiropraktorer på Bekken og barn klinikken, som ville utvikle en pute som gravide kunne bruke til å finne gode hvilestillinger. Samtidig skulle den være så fleksibel at den også kunne brukes som støtte under amming. Et langvarig utviklingsarbeid førte frem til det endelige produktet, men for å få satt puten i produksjon, krevdes det kapital. Rent tilfeldig kom de i kontakt med Babou, som har grunnlagt Mums Means Business, og det ble en perfekt match. Prosjektet ble det første til å presentere seg på den nye crowdfunding plattformen og også det første til å oppnå sitt finansieringsmål. Hele 25 428 euro ble innsamlet til prosjektet.

www.bbhugme.no

T-Raw smykkedesign

En annen som har fått oppfylt sitt finansieringsmål er Tine Haaland-Paulsen, som sa opp jobben for å følge sin drøm om å designe smykker. Hun lager særpregede smykker etter modell av hverdagsobjekter som man vanligvis ikke tenker på som spesielt vakre. I startfasen har alle smykker vært laget for hånd, nå ønsker hun å bli i stand til å produsere i en større skala, så smykkene kan bli tilgjengelig for flere. Finansieringsmålet var på 9 800 euro. Gjennom Mums Mean Business ble det forhåndsbestilt smykker for over 10 000 euro, og prosjektet blir dermed realisert.

www.t-raw.com

www.mumsmeanbusiness.com

 

PayPal

PayPal er en amerikansk betalingstjeneste på nettet. Den er bygd for at man lett skal kunne overføre penger over internett. Man registrer en PayPal-konto ved å oppgi personlige data som navn, adresse og en e-postadresse. Når man har registrert en konto, må man verifisere (bekrefte) kontoen sin. Det vil si å knytte den opp mot en ordentlig bankkonto. Hvis man skal gjennomføre en PayPal-transaksjon, og det ikke er nok penger på PayPal-kontoen, vil PayPal automatisk belaste din bankkonto for å betale. PayPal ble grunnlagt i1998 og ble senere kjøpt opp av eBay i oktober 2002.

www.paypal.com

  • test
  • test2