På lovlig epleslang
Jannike Østervold
Publisert: 29/09/2017
Nå kan hageeiere i Oslo og omegn slippe å ha dårlig samvittighet hvis de ikke orker å plukke all frukten selv. Den sosiale entreprenøren Epleslang plukker overskuddsfrukten og forvandler den til gyllen, smakfull eplesaft, som tappes på flasker eller kartonger for salg. Prosjektet utnytter ressurser som ellers ville ha gått til spille og skaper meningsfylt, lønnet arbeid til mennesker med funksjonshemming.
Anne Dubrau og fire andre grundere traff hverandre på Gründerskolen ved Senter for Entreprenørskap. I løpet av våren 2012 utviklet de en forretningsplan for å utnytte overskuddsfrukt fra byhagene til å lage kortreist eplemost. Prosjektet skulle også skape arbeidsplasser for mennesker med behov for tilpasset arbeid. Allerede i august 2012 var bedriften Epleslang i full virksomhet med å høste epler fra hager i Oslo og omegn.
„Epleslang bygger på tre viktige verdier,“ forteller Anne. „Vi ønsker å ta samfunnsansvar, være miljøvennlige og tilby topp kvalitet for dem som nyter eplemosten vår! Vi er en liten bedrift som ønsker å gjøre en stor forskjell – ved å tenke bærekraftig og ressursbasert! Det som er viktigst for oss er å sysselsetter mennesker med funksjonshemming. Noen av dem ønsker seg ut i det ordinære arbeidsmarkedet. I Epleslang har vi tilrettelagt veien for dem – og samtidig har vi hatt de mest motiverte og glade medarbeiderne som vi kunne ønsket oss. Vi har et tett og utrolig bra samarbeid med vekstbedrifter, NAV og andre organisajoner som hjelper oss med bemanning, og de gleder seg allerede til neste sesong.“
Eplene blir høstet inn fra august til oktober av et sammensatt team som består av mennesker med sosiale, fysiske eller psykiske utfordringer og en teamleder fra Epleslang. Vi sysselsetter ikke mennesker for å plukke epler, men vi plukker epler for å sysselsette mennesker. Derfor kaller vi dem våre hovedpersoner.
Eplene blir plukket på dagtid, og Anne forteller at selv om de fleste ikke er hjemme på den tiden, har de opplevd å få hyggelige invitasjoner til kake og kaffe, eller at det hang godteri på et tre som takk. Konseptet har vist seg å være populært. Helt siden 2012 var det så stor pågang fra interesserte hageeiere at de ikke rakk å komme rundt til alle.
„Høsten 2012 høstet vi 6 tonn med epler i 67 hager“, forteller Anne. I år har vi over 600 hager på lista vår og storgleder oss til å se hvor mange epler dette blir.
Epleslang er en gründerbedrift med mye entusiasme og frivillighet. «Vi er utrolige takknemlige for all den hjelpen og støtten vi har fått», hver og en – fra hageeiere, våre dyktige hovedpersoner, «eplekjernen», til gode kafer, restauranter og butikker, kunder og ikke minst Cultura Bank som har gitt oss muligheten til å vokse hvert år.
Til slutt vil Epleslang gjerne sende en hilsen til alle støttespillere:
„Vi er utrolig glade for alle de hyggelige og hjelpsomme menneskene som vi har truffet. Oslo er stappfull av folk som bryr seg, engasjerer seg, støtter andre og stiller opp. Fantastisk! – og TUSEN TAKK!“
Hageeiere i Oslo og omegn som ønsker å gi bort frukten sin, kan kontakte Epleslang via hjemmesiden www.epleslang.com og melde hagen sin inn der. Du finner også Epleslang på Facebook.
Du kan finne flasken i alle MENY butikker i Oslo og Akershus og finne en oversikt over hvilke andre utsalgsteder de har.
Epleslang ble kåret til Årets Sosiale Entreprenør i 2013 av Ferd og ble tildelt en halv million kroner. Under kan du se nominasjonvideoen.