Nr. 2016/2
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Overskuddsmat i kasser
Boksen fylles opp med overskuddsmat fra buffeten til en rimelig penge.

Too Good To Go

Jannike Østervold

Publisert: 22/06/2016

Too Good To Go er et konsept hvor spisesteder og restauranter som har overskuddsmat kobles med kunder som har lyst til å kjøpe rimelig mat og samtidig bidra med en miljøvennlig handling. På den måten reddes fin mat fra å havne uspist i søppelkassen. Vinn-vinn for spisestedet, miljøet og kundene.

Fordi butikker og spisesteder ønsker å kunne tilby kundene mat helt frem til stengetid blir det hver dag erfaringsvis en del mat igjen usolgt. Istedenfor at maten blir kastet tilbyr stadig flere spisesteder denne overskuddsmaten gjennom Too Good To Go, som både er en app og en nettside. Det fungerer slik at bedriften legger inn det antall porsjoner mat de regner med å ha igjen når de stenger. Da kan en miljøvennlig eller økonomisk orientert forbruker kjøpe en porsjon eller flere på nettsiden eller i appen og dra og hente maten når spisestedet stenger. På denne måten bidrar Too Good To Go til å redusere mengden mat som kastes. For å gi et så lavt klimafotavtrykk som mulig leveres maten i bokser som er laget av sukkerrørsfiber eller i papirposer av gjenvunnet papir. «Vi har en liste over de spisestedene i Oslo som er med – det blir stadig flere for hver dag som går», forteller Kaja Fjørtoft, som er en av ildsjelene som arbeider for å spre konseptet i Norge.

Forskere har beregnet at vi kaster over 360 tusen tonn spiselig mat i året, bare i Norge. «Vi produserer mer mat enn det som skal til for å mette mange flere enn de som bor i verden. Vi ser at det er andre ting som også må gjøres med internasjonal politikk og strukturen i matproduksjonen, men vi ønsker å legge til rette for at norske forbrukere kan gjøre ganske mye med en liten handling, på sett og vis spise seg til et bedre miljø», sier Kaja. Det er også en funksjon i Too Good To Go at du kan donere måltider til en hjemløs.

Det startet i Danmark

Too Good To Go startet i oktober i Danmark, der det nå er over 200 spisesteder som er med. En av initiativtakerne i Danmark er norsk og har brakt konseptet videre til Norge. Det finnes også i Sverige, Tyskland og Frankrike og er på vei til Italia og Storbritannia.

Kaja forteller at hvis hun for eksempel kjøper en pose med bakervarer, går en liten sum til Too Good To Go, resten går direkte til bakeriet. Når du kjøper noe i et bakeri aner du ikke hva du får – du får det de har igjen, og det er ulikt fra gang til gang.

«Men kan du kjøpe noe – og så viser det seg at det ikke var noe igjen likevel?» spør vi. Kaja bekrefter. «Ja, en sjelden gang, og da får du en melding fra TGTG, og du får pengene igjen. Du får melding om at hurra, i dag klarte restauranten å selge maten sin, så da trenger du ikke å komme og redde den likevel.»

Spisestedene som blir med får et klistremerke som viser at de er med i kampen mot matsvinn.

www.toogoodtogo.no og app Too Good To Go