Multikulturelt fellesskap på kjøkkenet
Jannike Østervold
Publisert: 26/02/2015
Vik Kvinne- og familielags «Bli Kjende» kvelder med norsk og internasjonal matlaging er et flott eksempel på et vellykket integrasjonsprosjekt med gjensidig deling av kunnskap og stort sosialt utbytte. Konseptet kan kanskje inspirere flere til å gjøre det samme?
I 2013 kom det ut en helt spesiell kokebok i et opplag på 400. Det var resultatet av ‘Bli Kjende’ kveldene, Vik Kvinne- og familielags kultur- og matprosjekt. Helt siden 2003 har de hatt månedlige bli kjent kvelder på skolekjøkkenet, der medlemmer av laget har utvekslet matoppskrifter og laget mat sammen med innvandrerkvinner fra Burundi, Irak, Somalia og Eritrea. Formålet var både å lære bort hvordan vi lager hverdags- og festmat i Norge og å få lære om matvaner og matretter fra andre land.
Like viktig som den gjensidige læringen er det sosiale aspektet. Gjennom å lage mat sammen og dele måltidet etterpå, ble de etter hvert godt kjent, og det har vært et viktig tiltak for å få de nye innbyggerne til å føle seg velkommen. Takket være tidligere helsesøster Borghild Oppedal og kasserer i Vik Kvinne- og familielag Grete Grønningsæter, som har skrevet ned og redigert oppskriftene, ble det til slutt til en bok,der Helge Grønningsæter var ansvarlig for foto og produksjon gjennom HeGre forlag ( ISBN 978-82-999173-0-8). Boken har vært brukt av Vestnorsk kulturakademi i undervisning for innvandrere. Dessverre er boken nå utsolgt, men i forordet forteller de om mange flere oppskrifter på lager, som kanskje kan bli til en ny kokebok en gang i fremtiden. Leder i Vik Kvinne- og familielag, Kårhild Melheim Rinde, forteller at de planlegger en „matkveld på tvers“ sammen med flere lokale organisasjoner og frivillige før jul, der også mennene skal få lov til å være med og gjøre i stand til et Jule-festmåltid
En smakebit fra kokeboken:
Kima – ein rett frå Irak – med ris og salat v/ Chanoor
4 personar
1 pose gule erter utan skal, delte i to. Kjøp på innvandrarbutikk.
400 g kjøtdeig
1 stor løk
4 ss tomatpuré
Olivenolje
Turka malt sitron
7 dl småkorna ris (jasminris)
Salat av 1 grøn paprika, 1 isbergsalat, 1 agurk, 2 tomatar, litt bladselleri, 1 liten boks maiskorn.
Kok ertene til dei er møyre. Del kjøtdeigen i små betar og kok i ca. 10 min. i vatn som står godt over kjøtet. Sil av vatnet på kjøtdeigen, ha på nytt vatn og kok vidare i 45 min. Sil av kjøtkrafta.
Skjer løken i små terningar og surr saman med kjøtbetene i olje til gyllen farge.
Bland tomatpuré, løk og kjøtdeigbetar og surr det litt vidare i oljen. Fyll så på med kjøtkraft og tilset ertene, kok i 30 min. Strø over malt sitron og litt salt og la alt koke i 15 min.
kok risen møyr i 1 liter vatn og 1 ss salt. Sil av vatnet og la risen ‘tørke’ under lok på svak varme. Varm olje på steikepanne til den ryk og slå over risen.
Server gryteretten med ris og salat.