Nr. 2021/1
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Aktuelle bøker

Sykt billig

Jannike Østervold

Publisert: 31/03/2021

En vegansk kokebok, som både tar hensyn til lommebok og miljø.

Middag for 16 kroner i gjennomsnitt per porsjon – hvilket år er den kokeboken fra, tenkte jeg første gang jeg så forsiden til denne boken. Men forfatterne mener å ha sitt på det tørre. Bak boken står Mari Hult, som driver vegetarbloggen.no og økonom Kjersti Grønseth, som driver bloggen forbrukerfrue.no og podcasten Forbrukerpodden.

Sammen har de satt seg fore å lage en bok med oppskrifter som er bra for mennesker, miljø og lommebok. Prisene på frukt og grønt, tørkede belgvekster, ris og krydder er hentet fra en internasjonal matbutikk på Grønland i Oslo. Prisene på øvrige råvarer er hentet fra Meny.no, der det konsekvent er valgt First Price og Eldoradoprodukter der hvor det var mulig. Hvis alle varer hadde vært kjøpt på Meny, ville gjennomsnittsprisen ha økt til 23 kroner.

Hvis prislappen skal holdes nede, må råvarene ikke være for dyre. Råvarene er stort sett slike du kan få kjøpt i vanlige matbutikker, med noen veldig få unntak. Mari og Kjersti legger vekt på å bruke kortreiste norske grønnsaker når de er i sesong.

Boka inneholder 90 oppskrifter, som ifølge forfatterne ikke går på kompromiss med verken smak, miljø eller næring.

I starten av boken får vi gode ryddetips for å organisere kjøkkenet og få oversikt over hva som er i skap og skuffer, så vi får utnyttet det vi har. Videre tips for riktig oppbevaring for å unngå matsvinn og handletips for å spare penger. Sjekk kiloprisen, sjekk utgått-hylla og hold deg til handlelisten er noen av tipsene.

Men så var det maten, da. Boka inneholder 90 oppskrifter, som ifølge forfatterne ikke går på kompromiss med verken smak, miljø eller næring.

Det er et godt utvalg i suppeoppskrifter, salater og små og store middagsretter. Noen av rettene er veldig enkle, med få ingredienser – som nykokt bygg med bakte rødbeter og pesto, noen er veldig fantasifulle – som «Gullpølse», der marinerte kokte eller grillede gulrøtter serveres som hot-dogs i brød med sennep, ketchup og løk. Trikset her er å bruke liquid smoke i marinaden, som gir den karakteristiske røyksmaken til «pølsen». Og hvem skulle trodd at det fantes så mange variasjonsmuligheter med ris og bønner. Eller hva med en eggefri kikertomelett?

Selv om det er mye av de samme råvarene som går igjen i forskjellige kombinasjoner blir smaksopplevelsene likevel varierte på grunn av stor variasjon i krydder og smakstilsetninger. Vi finner retter med inspirasjon fra Asia og Afrika og Europa.

Du finner også bakeoppskrifter på blant annet pitabrød, burgerbrød, suppebrød og hvetetortilla. Her er det mye penger å spare på å bake selv fremfor å kjøpe ferdig. Kaker og desserter finner du derimot ikke i denne boken. Men det har vi heller ikke godt av til hverdags.

Oppskriftene er enkle å følge, og det er en stor fordel at ingrediensene er lette å få tak i.

For den som er veldig opptatt av lavkarbokosthold er dette ikke den rette boken, her er mye rotgrønnsaker, korn, ris og belgfrukter, men for oss andre er boken en fin inspirasjonskilde til sunn og rimelig hverdagsmat.