Nr. 2015/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Godt Brød til alle

Jannike Østervold

Publisert: 26/02/2015

De som bor i Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim har allerede lenge hatt muligheten til å nyte gode økologiske bakevarer fra ett av de 15 bakeverkstedene til Godt Brød. Men nå blir de gode bakevarene tilgjengelig også for resten av landet gjennom den nye oppskriftsboken til Godt Brød, hvor de deler et førtitall av sine beste oppskrifter på alt fra det groveste surdeigsbrødet til hveteboller og pepperkaker.

Jeg skjønner ikke at de tør å gi fra seg alle hemmelighetene sine! Men dette passer jo godt inn i et temanummer som har fokus på deling.

Av innledningskapittelet „slik lager du godt brød“ kan vi trekke ut noen tips for vellykket brødbaking:

  • Velg gode, økologiske råvarer
  • Vær nøyaktig og vei ingrediensene
  • Bløtlegg frø og korn på forhånd, for å få et saftig brød
  • Ta deg god tid, lag forhev av rug dagen før du skal bake
  • Deigen eltes til den er som ferdigtygget tyggegummi
  • La deigen heve lenge nok
  • Kast inn litt vann i bunnen av ovnen når du setter inn brødet
  • Bruk steketermometer hvis du er usikker på når brødet er ferdigstekt
  • La brødet hvile og avkjøles noe på rist før du skjærer i det

Et eget kapittel er viet surdeigsbaking. Det enkleste hvis du vil prøve deg på surdeigsbaking, er selvsagt å få ferdig surdeig fra en som har en levende surdeigskultur, men her finner du også oppskrift på hvordan du kan lage surdeigen selv.

 „Økologi er ikke så vanskelig. Det er egentlig ganske enkelt. De beste råvarene gir den beste smaken.“

I tillegg til oppskriftene er boken fullt av små gode tips for å få mest mulig vellykket bakst. Tipsene som står under hver oppskrift utgjør til sammen et eget lite oppslagsverk om alt man lurer på om baking.

Selv om anbefalingen er å ta seg god tid ved brødbakingen, finnes det også tips som er nyttige for travle mennesker. I kapittelet ‘Dobbeltbaking’ får du eksempler på hvordan du kan lage flere ulike bakverk basert på samme deig. Og hun som lurer på om det finnes en bolleoppskrift som er rask å lage får tips om å bake scones i stedet.

Selve boken har et tiltalende design og inviterer til å bli bladd i. Teksten er ved Per Asbjørn Risnes jr. Språket flyter lett, og det er gode forklaringer til oppskriftene. Bildene er et kapittel for seg. Fotograf Marte Garmann har gjort en strålende jobb. Her er ikke bare bakverk som er så fristende at man synes man kjenner det lukter nybakt, men også mange bilder av blide mennesker med mel på hendene, som formidler arbeidsglede og engasjement og nærhet til produksjonen.