Nr. 2016/1
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Matvett

Arne Øgaard

Publisert: 08/04/2016

«Godt vi ikke tenker på hvordan dyrene behandles når vi handler!» Mat- og teknologijournalist Joacim Lund ble grundig provosert da han fant overstående nettkommentar. For ham er det klart at de valgene vi tar i butikken er noen av våre viktigste.

Men han har registrert at folk bruker liten tid til å reflektere over sine handlinger og antar at det er fordi vi vet for lite til å ta opplyste valg. Når vi står foran et kjøttstykke i butikken, får vi ingen informasjon om hvordan dyrene har levd eller om foret er dyrket i nedhugget regnskog. Idylliske bilder på innpakningen kan gi oss helt misvisende inntrykk.

I håp om å bidra til folkeopplysningen har Joacim Lund besøkt en rekke land og en rekke autoriteter innen mat og handel. Resultatet er blitt en bok som er lett å lese, som gir viktig informasjon og har bevisstgjørende refleksjoner.

Han påpeker at vi har råd til å velge. I 1970 gikk 20 % av forbruksutgiftene til mat, i dag er det bare 10 %. Norsk mat er billig, men han påviser at økologisk mat ofte selges til en høyere pris enn det som er nødvendig for forhandlerne. Vi får møte ledere i to av de store kjedene. De vil oss egentlig vel, men klarer ikke å følge opp intensjonene i praksis. De skylder på forbrukerne og vi på dem.

Joacim Lund er ikke i tvil om at økologisk er mest bærekraftig, og han avfeier Arne Grønlunds velkjente angrep på de økologiske driftsformene. Men det er husdyrenes ve og vel som opptar forfatteren mest, og spesielt er han engasjert i mishandlingen av moderne kyllinger.

Nordmenn spiser stadig mer av ferdiglagede retter. Altfor få vet ikke hvordan de enkelt og raskt kan lage god og sunn mat. Er vi i ferd med å bli en nasjon som er prisgitt at noen mater oss? Er vi i ferd med å bli en nasjon av selvskadere? Ferdigmat inneholder ofte alt for mye salt og andre uheldige tilsetninger. Mye rødt kjøtt er heller ikke bra og spesielt ikke hvis kjøttet blir solgt i bearbeidet form.

Hvis du lurer på hvorfor Grandiosa blir solgt som et nøkkelhullprodukt, får du svaret i denne boken. Du finner også mye annen viktig informasjon, men mye kan selvsagt nyanseres og diskuteres videre. Dette dreier seg om et komplekst område hvor mange ulike faktorer innvirker. Hvorfor Joacim Lund føler dommedagsstemning når han går inn i en Heliosbutikk er ikke så lett for meg å forstå, som får en langt dårligere følelse av å gå inn i mange av de store kjedebutikkene. Jeg registrerer også at han har gjort få erfaringer med økologisk frukt og grønt og at han er mer opptatt av margbein og innmat. Hans inspirasjon var ungdommens indianerhistorier hvor hele bøffelen ble utnyttet. Derav den spesielle tittelen på boken. Men uansett om man er vegetarianer eller altetende er dette en tankevekkende bok, som opplyser og inspirer til å bli en bevisst og ansvarlig forbruker.