Nr. 2021/4
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Aktuelle bøker

Fra jord til bord

Jannike Østervold

Publisert: 30/11/2021

Gry Hammer har laget en oppskriftsbok for den som gjerne vil spise ren mat og er opptatt av bærekraft.

Dette er ikke en bok for vegetarianere, selv om boken også inneholder vegetaroppskrifter. Forfatteren ser vegetarianisme som et blindspor ut fra miljøhensyn. Hun er en lidenskapelig tilhenger av kraftkoking og å utnytte hele dyret. Vi snakker da om norske beitedyr, som er viktige for å opprettholde et naturlig mangfold og kan bidra til å reversere klimaproblemene. Bærekraftig kjøtt i Norge er rein (både tamrein og villrein), annet vilt, lam, sau, geit og storfe, som får beite i inn- og utmark.

Oppskriftene er inspirert av norsk tradisjonsmat, og det er lagt vekt på at de skal være velsmakende, sunne og bærekraftige.

Etter de innledende kapitlene om tankegodset bak boken, kommer en praktisk «Kom i gang-guide» med mange gode tips. Blant annet å handle direkte fra jegere, bønder og REKO-ringer, kooperativer og andelsgårder. Det finnes mange gode nettbutikker som du kan bestille varer fra. En liste over butikker finner du på nettsiden okologisk.no.

Et viktig råd er å leve i pakt med sesongene og benytte anledningen til å fylle fryseboks og syltetøyglass med sesongenes råvarer.

Et eget kapittel er viet konservering. Tørking, speking, røyking, frysing, safting, fermentering, hermetisering og sylting.

Og så kommer vi omsider til det som kanskje de fleste er mest opptatt av, nemlig oppskriftene.

I kapittelet om baking får du blant annet lære å lage og ta vare på din egen surdeigskultur.
På surdeigsbrødet kan du for eksempel servere hjemmelaget leverpostei eller kokt tunge, som du finner oppskrifter på i påleggskapittelet, eller kanskje hjemmelaget eggesalat eller sjokoladepålegg.

Og mens vi snakker om å bruke hele dyret, så vil vi også nevne kapittelet om innmat. Hva med blodpannekaker lagd på surdeig eller en limemarinert leverbiff? Og så var det kraften, da. Beina fra dyr, fisk og fugler regnes også som innmat, sier Gry Hammer, og hun skriver glødende om hvor bra gelatinrik kraft er for helsen. Oppskrift på kraftkoking avslutter innmatkapittelet, men kraften går senere igjen i boken, som en base for gryter, sauser og supper.

For den miljøbevisste er matkasting et fy-ord, og Gry Hammer har tatt med et kapittel om restemat, med mange gode ideer.

Kapittelet med desserter og søtsaker er ikke så langt. Den som vil ha en overflod av kakeoppskrifter må kjøpe en annen kokebok. Men her er da en honningkake, en eplekake og en mandelkake, foruten hjemmelaget is og godsaker av bær og frukt.

Til inspirasjon har hun foreslått fire sesongbaserte ukemenyer, en for hver sesong, og så avsluttes det hele med ofte stilte spørsmål og svar om bærekraftig kosthold og livsstil. Her finner du kanskje svar på «hvorfor», «hva», «hvor» og «hvordan»-spørsmålene som du sitter igjen med etter å ha lest boken.

Boken har en tiltalende utforming med bilder man blir sulten av å se på. Et smart lite triks er at ingrediensene til oppskriftene er trykket med annen farge enn resten, slik at det er kjapt å se hva du trenger for å lage rettene.

En bok for deg som liker å stå på kjøkkenet og lage mat av rene råvarer.