Nr. 2015/2
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

De drar lasset sammen

Jannike Østervold

Publisert: 26/02/2015

Vuollerim i Lappland– et kroneksempel på ‘crowdsourcing’ uten hjelp av internett og smarte app’er

Det er blitt sagt at ordet ‘dugnad’ er et særnorskt fenomen og at det ikke finnes tilsvarende ord på andre språk. Men når vi snakker om ‘crowdsourcing’ begynner vi å nærme oss den norske dugnadsånden, der mange jobber sammen for å løse en felles oppgave.

I Vuollerim i Lappland har de bedrevet crowdsourcing i stor skala i årevis, før begrepet ble moderne. I det lille samfunnet med rundt 800 innbyggere har en stor del av befolkningen valgt å engasjere seg for å skape aktivitet og arbeidsplasser i bygda. Behovet ble spesielt merkbart etter at Vattenfall som største arbeidsgiver begynte å trappe ned sin virksomhet her. I dag er det rundt 60 næringsdrivende og 40 frivillige organisasjoner i Vuollerimbygden, et imponerende antall i forhold til befolkningen. Det er gledelig å se at mange ungdommer velger å bli værende etter at de er ferdig med utdannelsen og at de klarer å finne seg et levebrød. Ungdommene har startet et demokrati initiativ, Nytänk, som allerede har bidratt til Ungdomsråd i kommunen og andre regionale effekter. Vuollerim har et enestående friluftstilbud til turister – nordlys, ren, uberørt natur, muligheter for skisport og hundekjøring om vinteren, hesteridning, fiske og fotturer om sommeren. Og ikke minst, lokal mat med innslag av samisk matkultur og stor gjestfrihet.

Da grunnleggeren av Singapore-baserte Crowdsourcing Week, Epi Nekaj, fikk høre om hva dette lille stedet hadde fått til, ble han så begeistret at han bestemte seg for å legge neste CrowdSourcing Week arrangement til Vuollerim.

Så her samlet det seg i mars 2015 en spennende forsamling av ressurspersoner, som ville dele sine kunnskaper med likesinnede og bygge nettverk. Men til tross for kunnskapsrike og inspirerende internasjonale foredragsholdere var det likevel de lokale innlederne og de lokale prosjektene som gjorde sterkest inntrykk.

Et lokalsamfunn så fullt av stå-på vilje har jeg aldri vært ute for. De fleste av konferansedeltakerne ble innkvartert på hotellet, et lokalt ‘bygdefirma’ med 150 deleiere. Louise Kramnäs Larsson, en av de ansvarlige i driftsteamet for hotellet, fortalte at bygget opprinnelig ble bygd som hotell, men senere ble det overtatt av militæret og brukt til forlegning. I 2006 kjøpte et lokalt nystartet firma bygningen. Nå skulle det bli hotell igjen. Det ble lagt ned rundt 11 000 frivillige arbeidstimer bare det første halve året av deleiere og andre engasjerte mennesker. Nå er hotellet hjertet i bygda. Det leverer 100 lunsjer hver dag, har 16 rom for overnattingsgjester og arrangerer pubkvelder og bursdagsselskaper

Startet egen skole

For 8 år siden bestemte kommunen at de ikke hadde råd til å fortsette med 6. til 9. klasse i Vuollerim. Det endte med at foreldrene bestemte seg for å starte en uavhengig skole. Skolen har nå 37 elever, og to og to klassetrinn deler rom. Ungdommene vasker selv på skolen, og pengene de tjener på dette sparer de til å kunne reise på studietur til et engelskspråklig land, noe de gjør annethvert år. Resultatmessig hevder skolen seg godt. Av fritidstilbud er det særlig gokartbanen og hesteridning som er populære, men ungdommene har også satt opp en egen musikal med tema mobbing og om å våge å være seg selv.

Common good development

Hva er det som gjør at Vuollerim får til så mye? Audun Otterbech uttrykte det slik: Hvis vi arbeider med å bygge murer rundt initiativene, begrenser det oss, men hvis vi bygger på samarbeid og åpenhet så skapes det attraktivitet og det er utrolig hva vi kan få til. Vi bygger sosial kapital og tillit. Vis at det du har er puslespillbiten som mangler. Vær åpen for å lære fra deg selv og andre, så kan det bare bli bedre og bedre. Inviter andre til å gi input til din prosess. Gjør læringen til reisen. Arbeid med det du brenner for. Vi har ikke råd til å arbeide på den gamle måten.

Aktive ungdommer organiserte workshop under Crowdsourcing Week. Foto: Johanna Granström Sundgren, Lapland Vuollerim

Annchristine Lundström fortalte om hvordan de arbeider i foretaket The Village Team, som eier og driver multibrukshuset, der likeverdig, åpent og kreativt samarbeid er en del av forretningsmodellen. „Vi bestemte at vi ville ha virkelig konsensus. Hvis åtte av ni sier at dette vil vi og den niende ikke er enig, så hører vi også på den niende personen. Samarbeidsfundamentet for dette bygger på at alle deltagerne velger å legger selviske agendaer til siden og i stedet søke løsninger som er til alt og alles beste. Enkelt sagt bidrar virkelig konsensus til bedre beslutninger i samarbeidet. Derfor blir alle alltid hørt og sett. Et flott eksempel: Da vi skulle male dette huset, var vi fire stykker som skulle velge ut fargene på treverket rundt vinduene. Vi tenkte det ville passe med en lys beige, som ikke stakk seg for mye ut. Vi tok det med til de andre, og vi var åtte som sa at det var perfekt. Men sistemann sa nei! Han gikk ut og hentet et bjerkeløv og sa „Dette er fargen det skal ha“ „Denne puslespillbiten la grunnen for en ny beslutning, som nå alle kunne si ja til. Så det er fargen vi har, istedenfor en virkelig kjedelig beige.“

Audun: „Med gamle tenkemåter er det lett å tro at dette skal ta mye mer tid. Min erfaring er at man sparer tid når man får fram alle puslespillbitene med det samme og med det slipper motstand i ettertid. I tillegg gir det en helt annen flyt og attraktivitet i teamarbeidet.“

Hushoppermiddag

En spesiell begivenhet var house-jumping dinner, der tre av Vuollerims familier stilte opp som vertskap og åpnet husene sine for oss besøkende, og vi ble budt på en fantastisk treretters middag, en rett i hvert hus. Forretten, en delikat pai med lokalprodusert ost ble servert i ett hus, deretter spiste vi elg til hovedrett og til sist en lekker kake med multer.

Hva kan vi lære?

Visst var det interessant å høre om de forskjellige crowdsourcing plattformene på internett, om den parallelle valutaen Koina og om internasjonale nettverk, men det som fascinerte meg mest på denne konferansen, og som jeg kommer til å huske var møtet med Vuollerims innbyggere og opplevelsen av hvordan de samarbeidet og inngikk i en raushetens delingsøkonomi, der fellesskapets beste gikk foran egennytten.

Hva kan vi lære av Vuollerim? Kanskje at det knapt nok er grenser for hva mennesker kan få til når de går sammen.

Lenker der du kan lese mer om noen av Vuollerimbygdens initiativ

Hotell Gästgiveriet: www.gastgiveriet.se

Økoturisme i Vuollerim: www.laplandvuollerim.se

Vuollerims Friskola: www.vuollerimsfriskola.se

Ungdomsinitiativet Nytänk: www.nytank.se

Annchristine Lundström: www.annchristinelundstrom.se

Crowdsourcing Week Arctic Circle Summit: www.crowdsourcingweek.com/csw-summit-arctic-circle

Crowdsourcing

Crowdsourcing er en spesiell form for dugnad, hvor et stort antall mennesker utfører en felles oppgave basert på fellesskap, medvirkning og selvorganisering istedenfor kontroll og hierarki. Slike grupper vil ofte få en kollektiv identitet som kan bli sterk. Ordet er et ordspill på outsourcing og henspiller på at et demokrati eller firma kan bruke disse mekanismene for å nå et mål. (Utdrag fra artikkel i Wikipedia. Wikipedia er selv et eksempel på crowdsourcing)

Foto øverst på siden: Entusiastiske detakere under Crowdsourcing Week ved polarsirkelen. Foto: Johanna Granström Sundgren, Lapland Vuollerim