Nr. 2014/2
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Mennesker lager tepper av kokosnøttråder

Fra kokosnøtt til teppetråd

BRAC Bank

Publisert: 17/02/2014

I Bangladesh blir fibre fra kokosnøtter til teppetråder. Mustafa Beparas virksomhet bearbeider kokosnøttfibre til små tråder. Han har fått lån av BRAC Bank til innkjøp av maskiner og råvarer.

Mustafa Beparas forretningseventyr er mer enn bare et arbeid. ”Det er ikke bare en forretning, det er min skjebnetråd”, sier Mustsafa. Han er det han alltid har ønsket å være: entreprenør. Mustafas virksomhet bearbeider og handler med kokosnøttfibre, som blir brukt i madrasser, tepper, sofaer og andre møbler. Han samler og kjøper hovedsakelig rå kokosnøttfibre fra diverse kokosnøttmøller og bearbeider dem videre til små tråder. Disse fibertrådene blir deretter solgt til kjøpere, som bruker Mustafas fibre som fyll i madrasser og sofaer.

Mustafa lærte håndverket av sin onkel, som også lærte ham om forhandlinger, økonomistyring, innkjøp og god kundepleie.

Da Mustafa ville starte for seg selv, trengte han kapital for å kjøpe inn maskiner og råvarer. Kunnskapene han hadde tilegnet seg sammen med hans sterke målbevissthet hjalp ham med å overbevise BRAC Bank om at de skulle innvilget lånesøknaden hans. Mustafas forhold til BRAC Bank har utviklet seg siden 2006.

Banken hjalp med mer enn bare lån

BRAC Bank har gitt ham en driftskreditt for å hjelpe ham med likviditeten og har gitt ham tilgang til å delta på nyttige workshops. BRAC Bank har også gitt Mustafa mulighet til å delta i DANIDAs Business-to-Business nettverk, så han kan møte og utvikle kontakter med utenlandske firmaer.

I tillegg til den sosiale effekten det er i å sysselsette 30 ansatte i sitt lokalmiljø, som tidligere ikke hadde tilbud om arbeid, så har Mustafas virksomhet positive miljøeffekter også: bruken av naturlige fibre fra kokosnøtter betyr at hans materialer blir brukt i stedet for kunstig fremstilte materialer, som plastikk og skum.

Kokosfiberproduksjonen til Mustafa gir utbytte både sosialt, miljømessig og økonomisk.

Verdenskart som viser hvor BRAC Bank holder til.

BRAC Bank

BRAC Bank arbeider med å skape positive forandringer for dem som er rammet av fattigdom, analfabetisme og sykdom. Målet er å oppnå et Bangladesh fritt for fattigdom. Banken var i perioden 2004–2007 den raskest voksende banken i Bangladesh og har i dag over 1,2 millioner kunder. Banken er utvidelse av en mikrofinansieringsinstitusjon som ble startet i 1974. Mikrofinansprogrammet har hatt mer enn 8 millioner deltakere.

BRAC Bank er medlem av Global Alliance for Banking on Values, der også Cultura Bank er medlem.

www.bracbank.com