Nr. 2018/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Jente plukker plastikk på strand
Selfie på stranda. Foto: Amalia

Amalia gjør en forskjell

JANNIKE ØSTERVOLD

Publisert: 09/10/2018

Amalia-Louise Miniggio plukker opp plast som andre har kastet, og hun har et viktig budskap: Vi har som enkeltpersoner mer påvirkningskraft enn vi tror. I fjor startet hun prosjektet Amalia Plukker Opp for å skape oppmerksomhet og engasjement rundt plastproblematikken i havet og naturen.

Amalia forteller at det begynte forrige høst, etter at hun hadde vært på reise først i Chile og så en måned på interrail i Europa.

«Uansett hvor jeg tok tog eller buss, så lå det masse plastsøppel langs veikanten. Og da jeg kom tilbake til Norge, var det egentlig akkurat det samme der, bare at problemet ikke var blitt like stort ennå. Samtidig fant de hvalen med plast på Sotra i Bergen, og da fant jeg ut at jeg hadde lyst til å gjøre det jeg kunne for å skape en forskjell. Jeg hadde ikke lagt en plan, jeg tenkte bare at jeg skulle begynne å reise rundt i Norge og plukke plastsøppel, og samtidig skulle jeg dokumentere reisen og hva jeg fant.»

Ute på plastplukking. Foto: Hanna Willoch-Neverdal

Det ble starten på prosjektet Amalia Plukker Opp. I 70 dager brukte Amalia 1–2 timer hver dag til å plukke søppel, det ble ca. 1–2 handleposer hver dag. Hun plukket i byen, ved stranda og i skogen. I byen fant hun mye matemballasje, snusbokser, flasker og veldig mye engangsprodukter. Ved stranda var det mye tau, antakelig fra fiskeri. Hovedpoenget til Amalia var ikke å plukke mest mulig søppel, men å få budskapet ut, så mye tid gikk også med til å ta bilder og formidle prosjektet i sosiale medier. Arbeidet har gitt god respons i media, og hun har fått mange forespørsler om å holde foredrag.

«Det jeg følte da jeg var rundt og holdt foredrag for unge, var at de kan mye om problematikken og at de gjerne vil gjøre en forskjell. Jeg tror ungdommene ser at vi er nødt til å gjøre noe med problemet nå hvis det skal skje en endring, og at dette er noe som påvirker alle. Noe av ideen med Amalia Plukker Opp er nettopp å vise at du kan gjøre en forskjell, selv om du bare er én person.»

ZERO WASTE VAN

Nå har Amalia startet på et nytt og spennende prosjekt. Første del av prosjektet er å bygge om en gammel kassebil til en bærekraftig bil som det går an å bo i. Når dette skrives har hun begynt på ombyggingen og har plantegningene klare for innredningen, med seng, oppbevaringsplass og uttrekkbart kjøkken. Bilen skal kunne gå på brukte ressurser, den skal blant annet kunne kjøre på brukt frityrolje.

«Ideen med prosjektet er å bruke de ressursene vi allerede har før vi kjøper nytt. Innredning og materialer skal være laget av brukte materialer og redesignede restmaterialer, så langt det går. Nå har jeg akkurat begynt å bygge, og jeg håper å bli ferdig i løpet av august. Jeg planlegger å kjøre rundt i Norge og holde foredrag på skoler og festivaler, samtidig som jeg skal fortsette å plukke opp, og så skal jeg prøve å leve 100 % zero waste på reisen.»

Det kan bli en utfordring å leve søppelfritt, for vanlige matbutikker er ikke laget for å handle plastfritt eller emballasjefritt, men etter hvert er det kommet en del butikker som selger tørrvarer i løs vekt, og det er også gårdsbutikker hvor mye av grønnsakene er uten emballasje. Men Amalia vil forsøke.

«Jeg må bare være flink til å planlegge. Samtidig tror jeg jo at jeg må bli mye flinkere til å lage mat fra bunnen av.»

Gruppe med mennesker plukker plast på en strand på Træna


Strandrydding på Træna i vår. Foto: Bjørn-Ivar Helland

HVA KAN VI GJØRE?

Samtalen med Amalia er en påminnelse om at noe av det mest miljøvennlige vi kan gjøre er å bli flinkere til å verdsette det vi har, så vi ikke kjøper nytt uten at det er helt nødvendig. Jeg ber Amalia om å gi noen tips til hva hver enkelt av oss kan gjøre i hverdagen, for å være med på å skape de nødvendige endringene.

«For eksempel det å plukke opp søppel når du er på vei dit du skal – det er enkelt og effektivt. Hvis andre ser at du plukker opp, så blir det også lettere for dem å gjøre det. Og så ha med tøypose når du går i butikken. Prøve å velge de matvarene i butikken som er uten emballasje, så langt du kan. Og så tror jeg jo at bare det å prate om det med venner og familie er utrolig viktig.

De valgene vi gjør som enkeltpersoner har mer påvirkningskraft enn vi tror og er med på å skape en forskjell. Bare det at du plukker opp en plastbit eller har med deg et handlenett er det noen som vil se og legge merke til og få lyst til å gjøre det samme.»

Instagram: @amaliaplukkeropp
Facebook: amaliaplukkeropp

Amalia kan kontaktes på epost alminiggio@hotmail.com