Nr. 2014/3
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Culturamedarbeidere lar bilen stå til hverdags

Jannike Østervold

Publisert: 18/02/2014

Tre B-er – Bilen, Biffen og Boligen – har mye å si for hvor store klimafotavtrykk du setter i hverdagen. En uhøytidlig rundspørring blant de ansatte i Cultura Bank om deres transportvaner avslører at ingen bruker bil til jobben til hverdags og at sykkelinteressen er godt over middels.

Beliggenheten til Cultura, midt i Oslo, nær Nationaltheatret stasjon, gjør at det ligger godt til rette for å bruke offentlig kommunikasjon.

Banksjef Lars Hektoen omtalte i forrige nummer av Pengevirke en bok om el-sykler. Det må ha vært en veldig inspirerende bok, for etter at

han leste den har han gått til anskaffelse av el-sykkel, som han bruker til jobben hver dag.

Kredittsjefen, Rune Horne, er sykkelmann på sin hals og holder høyt tempo iført sykkeldrakt og hjelm. Det skal ganske dårlig vær til før han setter igjen sykkelen hjemme. Den er gjerne med ham på ferie i inn- og utland og sørger for å holde ham i god form.

Andreas Haugerud i kundesenteret er også en svært ivrig syklist, som gjerne sykler lange turer i Marka. Han ser frem til vinteren, da han skal ta i bruk piggdekkene på sykkelen. Og det er ikke hvilke som helst piggdekk, han har nemlig laget dem selv.

Annette Larssen i kundesenteret har gått til anskaffelse av en tandemsykkel, som hun og datteren gjerne bruker på tur, og den er stylet med perler og ny lakk. Men ellers er det bena som er Annettes yndlingsfremkomstmiddel. Her er hun en ekstrem milsluker som det er få unt å holde følge med, og hun er mangeårig deltaker i Nijmegenmarsjen (160 km).

Jeg som skriver dette pleide å bruke trikken, der jeg kunne sitte behagelig med en bok og en kopp kaffe på vei til jobb. Men jeg har nå investert i et par veldig gode sko og har sluttet å kjøpe månedskort. Lese på vei til jobben gjør jeg fremdeles, men nå som lydbok på øret. Skokjøpet er for lengst inntjent i form av sparte trikkebilletter, og i tillegg får jeg en times gratis mosjon hver dag.

For øvrig er alle offentlige kommunikasjonsmidler representert når det gjelder jobbreiser, både tog, båt, T-bane, buss og trikk.