Nr. 2020/2
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Kvinne står med føttene i kubæsj mens hun koser med en ku
WWOOFing gir deg mulighet for nye opplevelser. Her utforsker Emma hvordan det føles å stå med føttene i kumøkk. Foto: privat.
Levende jord, sunn mat

Lær økologisk jordbruk direkte fra bonden

Vemund Jensen, koordinator for WWOOF Norway

Publisert: 15/06/2020

På grunn av koronakrisen vil mange nordmenn feriere i Norge i 2020. En mulighet er å bruke ferien til å lære mer om økologisk jordbruk.

Da den unge sekretæren Sue Coppard fra London grunnla WWOOF i 1971, var det nok ikke så mange som trodde at organisasjonen fortsatt skulle være her etter nesten 50 år. Men det er den, og WWOOF har i dag spredd seg til store deler av verden. Interessen for å lære om og å delta i økologisk landbruk lever i beste velgående!

Mange som leser dette lurer nok på hva WWOOF er. Og det er ikke så rart, ettersom WWOOFing har endret både betydning og innhold gjennom årene. I dag står WWOOF for «World Wide Opportunities on Organic Farms» og er et nettverk av organisasjoner og gårder som arbeider for å spre kunnskap om økologisk landbruk og bærekraftig livsstil. WWOOF tilbyr sine medlemmer (WWOOFere) muligheten til å besøke vertsgårder. Her tar de del i dagliglivet og får erfaring med økologisk landbruk direkte fra bonden og gjennom å prøve det ut selv. For å delta må du være fylt 18 år. Du deltar aktivt i de daglige gjøremålene og er sammen med familien i perioden du besøker gården.

De siste årene har vi sett en økende interesse i Norge for hvor og hvordan maten vår produseres. Både lokalprodusert, økologisk og bærekraftig mat er i vinden. Stadig flere blir opptatt av at maten skal være sunn, og det er mange som mener at økologisk mat både er tryggere og har et høyere innhold av næringsstoffer enn mat fra konvensjonelt landbruk.

Det finnes de som tar interessen for matproduksjon videre, og som ønsker å lære seg kunsten å dyrke økologiske mat selv. Som WWOOFer kan man lære seg nær sagt hva som helst innen økologisk landbruk, ettersom hver vertsgård er forskjellig fra de andre. Blant de over 100 aktive vertsgårdene i Norge finner du alt fra selvbergingsbruk til moderne markedshager og gårder som kun bruker gammeldagse hestekrefter. Gårdene har et stort mangfold av ulike grønnsaker og dyr du kan lære om.

Emma Carlsson fra Västergötland i Sverige er en av mange WWOOFere som har deltatt på gårder i «nabolaget» sitt. Turen over til den norske siden av Finnskogen og til Dalarna i Sverige var gjort unna på et par timer.

Urtehage arrangert med steiner i mønster som fundament

Emma lærte teknikken med urtespiraler på en WWOOF-gård i Dalarna i Sverige og tok den med seg til Finnskogen. Steinene i spiralen varmer jorda, og den blir tørrere jo høyere opp i spiralen man kommer. Foto: Vemund Jensen.

«Det var på en reise i Australia at jeg første gang hørte om WWOOF», forteller hun. Men selv om ideen om en dag å WWOOFe var plantet, var det først da hun kom hjem til Sverige at hun var klar til å gjøre ideen til virkelighet. Da hun fikk tenkt seg om, kom hun fram til at det likevel ikke var nødvendig å reise så langt ut i verden som hun først hadde forestilt seg. Snarere tvert imot. Hun utdyper: «Å WWOOFe i nærliggende områder kjentes mer logisk ut, med tanke på at det var her jeg selv en dag kunne ønske meg en liten gård. Jeg stilte meg spørsmålet: Hvordan ser et bærekraftig liv ut i Skandinavia?»

Fordeler med å WWOOFe i sitt eget land

Fordelene med å WWOOFe i sitt eget land er mange. Du får se nye sider av landet du bor i, som du ikke ville fått se som vanlig turist. Du har også fordelen av å lære om et økologisk landbruk i den klimasonen og med det naturlige miljøet du selv har hjemme. Dette gjør det mulig å ta den nye kunnskapen med seg hjem og bruke den til å starte ditt eget økologiske prosjekt. Sist, men ikke minst, er lokale reiser en miljøvennlig måte å feriere på og ofte mye mer eksotisk enn to uker på Mallorca.

Griser hygger seg utendørs på gård

Det er ikke bare WWOOFere som trives på økologiske gårder. Med godt dyrehold blir det god mat. Foto: Vemund Jensen.

«Å bli WWOOFer kjentes riktig ut for meg helt fra starten av, fordi jeg ville få muligheten til å bli kjent med mennesker som delte mine tanker og interesser», sier Emma. For det er så mangt man kan lære om og få anledning til å prøve ut som WWOOFer. Ideer, inspirasjon og kunnskap spres i møtene mellom WWOOFere og verter, men også mellom WWOOFere som besøker gården samtidig. Selv var Emma mest opptatt av å lære om økologisk, bærekraftig grønnsaksproduksjon og dyrehold, men det skulle vise seg at hver WWOOF-gård i tillegg hadde sin spesialitet å lære bort, for eksempel permakultur, birøkt og til med ølbrygging.

Mens noen WWOOFer for en sesong eller en enkelt ferie, blir det for andre en større del av livet, med lengre opphold på forskjellige gårder. Mange av de som WWOOFer lenge, drømmer om en dag å få seg sin egen grønnsakshage eller et småbruk, og flere realiserer til slutt drømmen.

Å WWOOFe er en erfaring som gir et mangesidig utbytte. Det er en utveksling av kunnskap, kultur og sosialt fellesskap. Som Emma sier til slutt: «Å WWOOFe har absolutt levd opp til mine forventninger, men det har også gitt meg så mye mer – uforglemmelige erfaringer og inspirerende møter, som jeg vil ta med meg videre».