Nr. 2020/2
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Fire menn med raker i landlige omgivelser
CulturaFlokk

Kultiveringskollektivet

Kristian Groeneweg

Publisert: 15/06/2020

Grindestua utvikler et aktivitetstilbud og arbeidstrening for personer som har lagt et liv med rus bak seg og nå ønsker å delta i fremtidsrettet og bærekraftig matproduksjon.

I fine omgivelser ved Semsvannet i Asker oppstår det nå et nytt aktivitetstilbud, som innfrir mange ønsker og målsettinger. Prosjektet er i samarbeid med NaKuHel Asker.

Dyrking og sanking av egne grønnsaker og vekster med påfølgende fermentering skal skape grunnlag for virksomheten gjennom salg i kaféen til NaKuHel Asker, Reko-Ring og Bondens Marked. Produktene som skal lages er sauerkraut, kimchi, chilisauser, sennep, sylteagurker, fermenterte rødbeter, granskudd, ramsløk, agurkmix, kombucha m.m. Stiftelsen NaKuHel Asker er en samarbeidspartner og har egnede lokaler for matproduksjon, som prosjektet kan få benytte.

«Kultiveringskollektivet» vil være et aktivitetstilbud for folk som trenger rusfri aktivitet og arbeidstrening. Prosjektet vil fremme kreativitet, sosial inkludering og krav om å ta ansvar. Deltakerne får en positiv aktivitet på dagtid, samt nettverk med andre som har kommet seg ut av et liv med rus. Den enkeltes ressurser skal løftes frem, samtidig som de kollektive ressursene gruppa kan gi hverandre også er viktige. I tillegg vil deltakerne lære om dyrking og sanking av matvarer, matforedling, bærekraft og selvforsyning.

Sunne, kortreiste og holdbare produkter

Vi har fokus på å lage ren mat helt uten tilsetningsstoffer gjennom naturlig fermentering, og vi er opptatt av sammenhengen mellom fysisk og psykisk helse, og at maten vi putter i oss har innvirkning på hvordan vi føler oss. I fermenteringsprosessen blir sukker brutt ned til enklere syrer, og proteiner blir brutt ned til aminosyrer, noe som gir en unik smak og karakter til produktene.

Fire menn jobber med matvarer i kjøkken

Fermentering

Fermentering er en gammel konserveringsteknikk, som gjør det mulig å oppbevare mat på en trygg måte over lengre tid. Når produktene er ferdig fermenterte, får de lang holdbarhet i kjøleskap, opptil flere år. Det er stor etterspørsel etter både kortreist og mindre prosessert mat i samfunnet, og vi tror disse produktene vil være ypperlige for salg.

For meg handler det om å gjeninnføre balanse i kropp og sjel etter mange år med sterk ubalanse. Det å jobbe med jorda og produkter som fremmer helse og velvære, og å dele opplevelsene med andre som søker det samme, er veldig harmonisk. Føles bra på så mange måter.

Deltakerne vil være brukere av Grindestua, som er et møtested drevet av Asker Kommune for folk som trenger rusfritt nettverk og en meningsfull hverdag. I tillegg vil personer som har vedtak på oppfølging gjennom rustjenesten i Asker Kommune kunne delta. Målet på sikt er å kunne gi noen av deltakerne en betalt jobb.

Ansvar gir mestring

Det vil være mye fokus på å gi deltakerne ansvar. Tildeling av roller, som eksempelvis dyrkesjef, fermenteringssjef og pakkesjef, vil bygge opp under dette. Det vil videre bli lagt vekt på å komme i tide og levere det man tar ansvar for. Dette vil ikke innebære at man mister jobben ved overtredelse, men det betyr at vi da vil jobbe med personen det gjelder for å finne ut av hva som er galt og hvordan vi sammen kan finne løsninger, slik at deltakerne opplever mestring og klarer å utføre jobben.

Vi opererer også etter likemannsprinsippet, som gjør at deltakerne kan finne løsninger og støtte hos hverandre ved å dele åpent om utfordringer relatert til jobben og oppgavene – og også privatlivet.

Tre menn i drivhus med planter

Plantelære.

Etterhvert som deltakerne står trygt i ansvarsområdene sine, vil vi kunne åpne for å ta imot flere som ønsker arbeidstrening og aktivitet, eller som bare vil lære om dyrking og fermentering og foredling. Dette skal bidra til å gi ansvars- og mestringsfølelse blant deltakerne.

Ressursgruppe

Det har lyktes å samle en ressursgruppe, som alle har lagt mange år med rus bak seg og er svært motiverte for å fylle livet med et meningsfylt innhold. Og spesielt gunstig i dette prosjektet er at de utover sin erfaringskompetanse også har formell og praktisk kompetanse innen landbruk, økologi og fermentering. Blant deltakerne som er med nå i oppstarten, er det to med agronomutdanning. Den ene har bakgrunn fra biodynamisk landbruk, og den andre har lang egenerfaring med dyrking, mykologi og fermentering. Dette gir prosjektet både faglig og menneskelig styrke: Dette er personer som vet hvilke utfordringer en rusavhengig kan møte på sin vei mot et rusfritt liv.

Dyrket åker på sommerdag

Åkerlappen