Jenna, dokumentarroman om en sterk kvinne
Jannike Østervold
Publisert: 08/04/2016
Lise Galaasen har skrevet en dokumentarroman om sin bestemor Jenna og hennes liv, fra barndom og skolegang, ekteskapet med 12 år eldre Gustav i 1911, da hun allerede var 6 måneder på vei med sitt første barn og livet deres i Galåsen i Trysil, dit hun flyttet som gift.
Boken er spekket med detaljer fra bygda, mennesker, steder, hendelser, dialoger. Fornuften sier at forfatteren umulig kan ha vært tilstede da hennes egen bestemor var ung, men jammen virker det ikke slik når man leser dialogene på dialekt. Alt var vel frem til 1922, da Gustav kom ut for en ulykke, og Jenna satt igjen som 34 årig enke og alenemor med 6 barn og senere også fosterbarn.
Hun hadde store økonomiske problemer og måtte flere ganger ta opp lån med pant i skog og gard. Hun sto på og arbeidet hardt for å forsørge familien. Penger tjente hun blant annet på vask og vedlikehold på skolen, veving for Husfliden, geitehold og utleie til ferieopphold. Hun hadde også elever i veving. På slutten av 20-tallet drev hun kafe. Hun ble ofte kalt ut for å hjelpe fødende når de ikke kunne få tak i jordmor.
Vi får glimt fra livet under krigen, og vi opplever henne gjennom øynene til barnebarna som en kjærlig og bestemt bestemor frem til hennes død i sitt hundrede leveår i 1988. En sterk kvinneskjebne og et levende tilbakeblikk til en tid før internett og velferdssamfunn. For den som er interessert i lokalhistorie er det et vell av fotnoter bak i boken med tilleggsinformasjon og kildehenvisninger.